Kisić-Tepavčević: Nemoćni smo pred virusom kada vakcine nema

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDarija Tepavčević Kisić
Darija Tepavčević Kisić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokazalo se da smo nemoćni pred virusom kada vakcine nema, rekla je epidemiolog Darija Kisić-Tepavčević, članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ona je ukazala na značaj kolektivne imunizacije i vakcinacije protiv Kovida-19, kada vakcina bude stigla u Srbiju, a upitana za stav „antivakserskog“ pokreta prema tome, navela da su posredi „besmislice“.

Članovi Vlade Srbije na sednici u Skupštini - Sputnik Srbija
Skupština usvojila zakonske izmene kojim je omogućena obavezna vakcinacija

„Želim da naznačim da je vakcinacija bitna, jer ako je značajan procenat nas imun i ako to postignemo vakcinom, činimo barijeru za dalje širenje infekcije. Onda virusu postepeno slabi virulencija“, istakla je Kisić Tepavčević za televiziju Pink i dodala da ne bi ulazila u polemike sa protivnicima vakcinacije, prenosi Tanjug.

„Pričati o tome koji procenat ne bi prihvatio vakcinaciju je nešto besmisleno. Pored pandemije vidimo da se susrećemo i sa „infodemijom“, koja ugrožava živote. One su ipak u manjini i vreme ih je demantovalo“, poručila je ona.

Suština je, kaže, podići kolektivni imunitet iznad nivoa koji će da dozvoli epidemijsko širenje bolesti.

„Stepen patogenosti virusa nije njegova nepromenljiva osobina. Ona se menja. Upravo je organizam koji je na njega otporan najnepovoljnija sredina“, kategorična je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je ne tako davno bila na snazi epidemija malih boginja i gde je bilo 15 žrtava i preko 6.000 obolelih, što je, kako je kazala, zaista strašno u 21. veku.

„I to zato što je obuhvat vakcinisanja bio ispod zahtevanog“, zaključila je Kisić Tepavčević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala