Kada je Karabah prešao „tačku bez povratka“

© Sputnik / Aram Nersesyan / Uđi u bazu fotografijaKaska na obočine dorogi v Nagornom Karabahe
Kaska na obočine dorogi v Nagornom Karabahe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još u proleće 2018. godine pregovarački proces o Nagorno-Karabahu prešao je „tačku bez povratka“, kada je reč o formuli „teritorija u zamenu za ništa“, izjavio je premijer Jermenije Nikola Pašinjan.
„Ja sam zvaničnik broj jedan koji je odgovoran za ovo što se desilo. Tu ne može biti neslaganja. Razumem da moram stati, uslovno govoreći, pred sud našeg naroda. Međutim, u ovom slučaju sudija – narod – treba da zna kako stvari stoje, treba da postoji dijalog sa vojskom, opozicijom i Vladom“, rekao je Pašinjan na konferenciji za štampu.

Prema njegovim rečima, on nije uspeo da promeni logiku pregovora oko Karabaha niti da poveća „otpor“ Jermenije. Sada je najvažnije pitanje – status Karabaha zajedno sa humanitarnim i drugim problemima, dodao je premijer.

On je naglasio da se ne mogu menjati tačke sporazuma o prekidu vatre u Karabahu: Moskva, Baku i Jerevan su potpisali dokument na osnovu trenutne vojne situacije.

Pašinjan je saopštio i da nema nameru da podnese ostavku na mesto premijera.

Sporazum o Karabahu

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala