Jurij Gagarin: Običan momak iz naroda koji je poveo čovečanstvo ka zvezdama

© AP Photo / Dmitri LovetskyZalazak Sunca iznad spomenika sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu na kosmodromu "Bajkonur" u Kazahstanu
Zalazak Sunca iznad spomenika sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan sasvim običan momak, sin radnika iz malog mesta u središtu Rusije, pre šest decenija poveo je čovečanstvo ka zvezdama. Uvek nasmejano lice Jurija Gagarina, čoveka koji se prvi vinuo u Zemljinu orbitu i susreo s tajnovitim kosmosom i danas je simbol hrabrosti, istrajnosti, vere u nauku, u svoju državu i narod, ali i u celokupno čovečanstvo.

Izdavačka kuća „Laguna“ objavila je nedavno Gagarinovu biografiju, koja nosi simbolični naslov „Put do zvezda“. Pred čitaocima je dirljivo Gagarinovo svedočanstvo o detinjstvu obeleženom ratom, mladosti posvećenoj sticanju najraznovrsnijih znanja i veština, prepunoj odricanja, ali i vere u sopstvene snove, kao i o blistavom ulasku u istoriju civilizacije.

Ispovest kosmonauta i autentična slika sovjetskog društva

Pripovedanje Jurija Gagarina o svom životu privući će, pre svega, one čitaoce koji su radoznali i željni da zavire u svest čoveka koji je doživeo neposredni susret s kosmosom. Knjiga će im, međutim, doneti i jednu autentičnu sliku posleratnog sovjetskog društva, čiji su žitelji verovali u bolju sutrašnjicu.

„Knjiga je napisana i objavljena 1962. godine, neposredno nakon leta koji se desio 12. aprila 1961. godine. U tom smislu ona zaista donosi jednu sliku tog vremena i tog društva koje, kada se čita iz današnje perspektive, deluje daleko, pre svega zbog vrednosti kakvih danas više nema“, kaže u razgovoru za Sputnjik urednica izdanja Jasmina Radojičić.

Radnički sin koji se vinuo ka zvezdama

Gagarin autobiografiju otpočinje rečenicom:

„Porodica u kojoj sam se rodio je sasvim obična porodica, ni po čemu različita od miliona drugih radničkih porodica u našoj socijalističkoj domovini. Moji roditelji su obični Rusi, kojima je velika Oktobarska socijalistička revolucija, kao i čitavom našem narodu, otvorila širok i prav put u životu.“

„U to vreme Sovjetski Savez je klasi radnika obezbedio uslove koji su do tada bili nezamislivi. U tom smislu Jurij Gagarin jeste otelotvorenje ideje da se sin običnog radnika, ukoliko je dovoljno posvećen i uporan, može doslovno vinuti u zvezde. Živeo je u društvu koje mu je to omogućilo, što je danas gotovo nemoguće, jer ukoliko nemate određene klasne privilegije, teško da možete računati na pomoć države kakva je postojala u SSSR-u“, napominje naša sagovornica.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaKosmonauti Valerij Bikovski, Valentina Tereškova i Jurij Gagarin
Jurij Gagarin: Običan momak iz naroda koji je poveo čovečanstvo ka zvezdama - Sputnik Srbija
Kosmonauti Valerij Bikovski, Valentina Tereškova i Jurij Gagarin

Gagarinova iskrena i krajnje dobronamerna vera u komunizam i socijalizam ispunjava gotovo svaku stranicu knjige. Važan autoritet u njegovom životu bio je Vladimir Iljič Lenjin, na kog se često poziva i kog često citira, veličajući sovjetski društveni poredak i sebe kao deo tog sistema.

„Gagarin je verovao u svoje snove. Ta vera, optimizam i poletnost su ga vinuli u zvezde. Ipak, tome su doprineli i konkretni materijalni uslovi koji su omogućavali napredak ljudima poput njega“, naglašava naša sagovornica.

Vojnik s dušom

Mnogim čitaocima možda neće biti bliska ličnost čoveka koji je u biti bio vojnik, vrlo disciplinovan, usredsređen na obaveze, zadatke i ciljeve, ali ih Gagarinova neposrednost i iskrenost neće ostaviti ravnodušnim.

Stranice njegove autobiografije odišu radošću življenja, odanošću prijateljima, ljubavlju prema porodici, kao i ogromnom verom u društveni sistem, državu i čitav sovjetski narod.

© Sputnik /  / Uđi u bazu fotografijaJurij Gagarin
Jurij Gagarin: Običan momak iz naroda koji je poveo čovečanstvo ka zvezdama - Sputnik Srbija
Jurij Gagarin

Čak i kada se seća teških ratnih godina i brojnih neprijatnih i tragičnih događaja iz tog vremena, Gagarin je sve vreme usredsređen na srećan ishod, na radost zbog pobede nad fašizmom, na vreme koje dolazi nakon rata.

„Jurij jeste bio vojnik, a to se vidi i u njegovom lakonskom stilu pisanja. Knjiga je bila namenjena širokim narodnim masama, pisana je tako da bude razumljiva svima. Prisutni su sve vreme u knjizi i njegov optimizam i polet, odnosno njegova ličnost koja je predstavljala otelotvorenje sovjetske ideje“, napominje Jasmina Radojičić.

Zar vam ja ličim na natčoveka?

Uzbudljivi period priprema za let u kosmos i konačno ostvarenje svog sna, koje je zauvek upisano u istoriju, Gagarin je opisao s mnogo emocija. Ipak, taj neverovatno hrabar, istrajan i odvažan čovek nijednog jedinog trenutka nije nadmen.

„Životno iskustvo pokazuje da svemir neće osvajati nikakvi ’supermeni‘, već najobičniji ljudi. Uostalom, graditelji sovjetskih svemirskih letelica, kao i moji drugovi kosmonauti, svi oni su obični ljudi, predstavnici naše radničke klase, naše inteligencije. Pre samo nekoliko godina ja sam radio kao livac, a sada sam postao pilot-kosmonaut. Pogledajte me: Zar vam ja ličim na natčoveka?“, piše Gagarin u autobiografiji.

Gagarin je, kako navodi Jasmina Radojičić, smatrao da je deo kolektiva.

„Nadmenost koja je vezana, ipak, za jaku individualnost, ili individualistički pogled na svet, u knjizi je sputana. Gagarin se, zapravo, sve vreme obraća kolektivu, iz pozicije nekoga ko je na potpuno istom nivou sa celim narodom“, napominje Jasmina Radojičić.

© SputnikJurij Gagarin
Jurij Gagarin: Običan momak iz naroda koji je poveo čovečanstvo ka zvezdama - Sputnik Srbija
Jurij Gagarin
Kosmonaut koji je voleo književnost

Jurij Gagarin je vladao teorijskim znanjima iz fizike, mehanike, kosmonautike i drugih srodnih oblasti. Vladao je i brojnim zanatima, praktičnim veštinama i bio u odličnoj fizičkoj kondiciji.

Ispovest prvog čoveka u kosmosu, istovremeno, potvrđuje i njegovu pripadnost jednoj velikoj kulturi, u kojoj je potpuno prirodno da jedan vojni pilot, a potom i kosmonaut, posvećeno čita ruske klasike, da govori o „Kavkaskom zarobljeniku“ Lava Tolstoja, o delima Puškina i Gogolja, nezaboravnim trenucima provedenim u Sankt Peterburgu, Moskvi i njihovim veličanstvenim muzejima.

Književnost i umetnost su bili duhovna nadogradnja za čoveka koji se divio nauci i tehnici i dometima armije inženjera, fizičara i drugih stručnjaka koji su predanim radom doprineli ostvarenju sna — od izgradnje i slanja u svemir prvog veštačkog satelita do odlaska čoveka u kosmos.

Misao koja ga je vodila ka putu ka zvezdama, bila je rečenica pionira kosmonautike Konstantina Ciolkovskog:

„Ljudski rod neće večno ostati na Zemlji, već će u potrazi za svetlošću i prostranstvom prvo bojažljivo dospeti van atmosfere, a zatim će osvojiti sav prostor Sunčevog sistema.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala