Fenomen među Srbima koji nije postojao dok Amfilohije nije otišao /foto/

© Foto : screenshot/Belle amieMural sa likom mitropolita Amfilohija
Mural sa likom mitropolita Amfilohija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Upokojenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija narod sa ovih prostora još uvek oplakuje, a njegovim odlaskom izrodio se jedan fenomen koji do sada nije postojao na ovakav način – u njegovu čast u Crnoj Gori, Srbiji i BiH svakodnevno i gotovo istovremeno „niču“ murali sa njegovim likom.

Među prvim muralima u čast mitropolita Amfilohija osvanuo je onaj u Foči u Republici Srpskoj. Naslikani lik mitropolita u fočanskom naselju Somoborska pojavio se nekoliko dana nakon njegove sahrane, a naslikao ga je akademski slikar Vladimir Milanović.


 U Prijedoru je oslikan mural koji prikazuje zagrljaj pokojnog mitropolita i dečaka uz poruku: „Bog svakoga drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio“.

Ovaj mural, u znak poštovanja prema liku i delu Amfilohija, naslikali su Stevan Šeatović i Miloš Bajić iz Prijedora.

U dvorištu Osnovne škole Branko Miljković u Nišu osvanuo je mural sa likom mitropolita Amfilohija. Autor murala je akademski slikar Sava Mišić.

Čast pokojnom mitropolitu iskazana je i u Nevesinju, a uz mural je ispisana i poruka: „Uvijek kada je trebalo stizao si prvi, gladnom dao hljeba, ranjenome krvi".

Mural posvećen mitropolitu oslikan je i u Pljevljima.

Na zidu u Ulici Mirijevski venac u Beogradu osvanuo je mural sa likovima nedavno preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i patrijarha Pavla, koji nas je napustio pre 11 godina.

Reč je o delu mladog umetnika Matije Popovića, koji kaže da je mural simboličan gest zahvalnosti za sve što su dvojica upokojenih velikana uradili za ceo srpski narod.

Mitropolit Amfilohije upokojio se 30. oktobra, a sahranjen je 1. novembra u Sabornom hramu u Podgorici. Kripta u kojoj počivaju njegovi zemni ostaci posuta je zemljom sa Kosova, Morače i iz Jasenovca. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala