Dodon prvo čestitao Maji Sandu pobedu na izborima, a zatim obećao da će je osporiti na sudu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Moldavije Igor Dodon
Predsednik Moldavije Igor Dodon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktuelni predsednik Moldavije Igor Dodon čestitao je predsednici opozicione partije „Akcija solidarnosti“ Maji Sandu pobedu na predsedničkim izborima, ali da će se obratiti sudu zbog velikog broja nepravilnosti tokom izbornog dana.
„Preliminarni rezultati pokazuju da je moja rivalka, gospođa Maja Sandu, pobedila. Govorimo o preliminarnim rezultatima, ali želim da joj unapred čestitam", rekao je Dodon na konferenciji za štampu.
Maja Sandu - Sputnik Srbija
Dodonu nisu pomogli ni glasovi Pridnjestrovlja: Moldavija dobila predsednicu

On je istakao da je njegov izborni štab zabeležio mnoge nepravilnosti na izborima i da namerava na sudu da ospori pobedu Maje Sandu.

„Moj izborni štab je registrovao ogroman broj prekršaja tokom izbora. Mi ćemo ih proveriti. Proći ćemo kroz sve sudske instance. Ako oni potvrde da je sve bilo po zakonu, mi ćemo staviti tačku na ovu izbornu kampanju“, rekao je Dodon, objasnivši da je, između ostalog primećeno potkupljivanje birača i sprečavanje ljudi iz Pridnjestrovlja da glasaju.

On je pozvao svoje pristalice da ne izlaze na proteste.

„Želim da se obratim onima koji su me podržali. Dragi sugrađani, skoro polovina birača podržala je moju kandidaturu za predsednika. Pozivam vas da budete mirni, bez protesta ili destabilizacije situacije. Reći ću vam ako bude potrebno da izađemo na ulice", rekao je Dodon.

U nedelju je u Moldaviji održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem su se Sandu i Dodon borili za pobedu. Centralna izborna komisija je već obradila 100 procenata glasačkih listića, prema preliminarnim podacima, Maja Sandu je pobedila 57,75 procenata glasova, dok je Dodon osvojio 42,25 procenata.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala