Bugarski ministar: Izjava da Sofija po pitanju Skoplja služi ruskim interesima ─ glupost

© AP Photo / Alex BrandonPotpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov
Potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik bugarske vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov nazvao je glupošću mišljenje da odluka da se blokiraju pregovori o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji Sofija služi interesima Moskve.

Prema njegovim rečima, najverovatnije se radi o tome da se prosovjetski interesi još uvek sprovode upravo u Skoplju.

„Takve gluposti slušam poslednjih mesec-dva... Čiji ruski stav sprovodimo? Onih ljudi u Skoplju koji već 70 godina imaju ideologiju koju je razvila Kominterna upravo u Moskvi – o postojanju odvojene makedonske nacije, koja nema nikakve veze sa Bugarima“, izjavio je Karakačanov za televiziju BNR.

„Skoplje poslednjih trideset godina vodi politiku negiranja bugarskog karaktera istorije geografskog regiona Makedonije i negiranja bugarskih nacionalnih heroja... Bugarska čini upravo suprotno: protivi se ruskoj politici koja je 70-80-tih godina nametnuta Titovoj Jugoslaviji uz pomoć Komunističke partije Jugoslavije“, dodao je on.

Ako Severna Makedonija bude prihvaćena sa postojećim govorom mržnje protiv Bugara u medijima i iskrivljavanjem istorije, Evropska unija će steći ogromne probleme, smatra potpredsednik bugarske vlade.

„Donećemo tako veliki problem koji će uticati ne samo na našu istoriju, već i na nacionalnu bezbednost. U međuvremenu ćemo stvarati probleme i u samoj Evropskoj uniji. Kome to treba?!“, istakao je Karakačanov.

Prošle nedelje Karakačanov je ponovio da Bugarska neće podržati početak pregovora sa Skopljem sve dok susedi stvaraju svoj lažni identitet na račun Bugarske.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala