Albanske vlasti ponovo optužile državljane Rusije za mešanje u izbore

Pratite nas
Šef parlamentarne frakcije vladajuće Socijalističke partije Albanije Taulant Bala ponovo je optužio „lica ruskog porekla i državljanstva“ za mešanje u parlamentarne izbore u zemlji 2017. godine finansiranjem opozicione Demokratske stranke.

„Neuspeh albanskog pravosuđa da pravilno istraži slučaj finansiranja Demokratske stranke i javno objavi dokaze o tome preko kompanije u Edinburgu u Škotskoj ohrabrio je određena lica ruskog porekla i državljanstva da finansiraju (lidera Demokratske partije) Ljuljzima Bašua, što je činjenica koja do sada nije istražena“, rekao je šef parlamentarne frakcije, prenosi list „Albanijan dejli“.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Rusija demantovala mešanje u unutrašnje poslove Albanije

„Ovo je alarmantan signal o tome kako političke stranke mogu postati predmet finansiranja država, od kojih nisu sve prijatelji Albanije. Svi se slažemo da Rusija nije prijateljska zemlja prema Albaniji“, istakao je Bala.

Vladajuća albanska stranka iskazivala je svoje sumnje u mešanje Rusije u parlamentarne izbore 2017. godine, ali te sumnje nisu dovele do pravnih posledica.

Aktuelni albanski kabinet, na čijem je čelu premijer i lider Socijalističke partije Edi Rama, formiran je u septembru 2017. godine nakon poslednjih parlamentarnih izbora. U decembru 2018. Rama je preduzeo značajnu rekonstrukciju vlade zemlje usred masovnih studentskih protesta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u proleće 2018. godine pretpostavku da se Rusija navodno mešala u parlamentarne izbore u Albaniji nazvalo apsurdnom izmišljotinom. Prema navodima Ministarstva, takve izjave imaju za cilj podrivanje odnosa između Moskve i Tirane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala