Završen protest opozicije u Minsku, privedeni ruski novinari pušteni

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZavršen protest u Minsku
Završen protest u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neodobreni opozicioni protest u Minsku je završen. Policija je privela više desetina građana. Situacija u gradu se normalizuje.

Današnji protest bio je posvećen Romanu Bondarenku koji je preminuo u bolnici posle tuče sa nepoznatim licima pre nekoliko dana. Njegova smrt je odjeknula u beloruskoj javnosti. Opozicija smatra da je to posledica politike vlasti, dok policija sprovodi istragu.

Građani su proteklih dana donosili cveće na tzv. „trga promena“ gde je Bondarenko poslednji put viđen živ i na tom mestu napravili su svojevrsni memorijal.

Policija danas nije dozvolila demonstrantima da izvedu protestni marš duž trase od metro-stanice „Puškinska“ do tzv. „trga promena“ (zajedničko dvorište za više stambenih zgrada gde se okupljaju demonstranti). Koristili su vodene topove, suzavac i neka specijalna sredstva.

Tokom protesta policija je privela nekoliko desetina ljudi, a među njima je i petoro ruskih novinara. Novinari su u međuvremenu pušteni.

Hapšenje u Minsku - Sputnik Srbija
Moskva: Ruska ambasada u Minsku angažovana povodom privođenja novinara /video/

Na „trgu promena“ je policija okružila grupu od nekoliko desetina ljudi koji nisu želeli da im dozvole da priđu mestu gde je polagano cveće.

Policija je cepala i belo-crveno-bele zastave, koje demonstranti tradicionalno koriste, kao i trake i plakate koji su ostavljani kod mesta gde je Bondarenko poslednji put viđen živ.

Portal tut.bu prenosi da komunalne službe sada odnose cveće sa „trga promena“.

U gradu internet posle osam sati ponovo radi bez poteškoća a normalizovan je i rad metroa. Tokom protesta 14 stanica je bilo zatvoreno.

Protesti su održani i u više gradova širom zemlje, a nevladina organizacija "Proleće" navodi da je privedeno preko 500 ljudi.

Protesti se u Belorusiji redovno održavaju od 9. avgusta kada su održani predsednički izbori na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko. Opozicija, međutim, smatra da izbori nisu bili legitimni i da je stvarni pobednik Svetlana Tihanovska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala