Novi šefovi međuvladinih komiteta za saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Republike Srbije imenovala je nove šefove međuvladinih komiteta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Na čelo mešovitog komiteta sa Rusijom postavljen je ministar za inovacije i lider Srpske narodne partije Nenad Popović, koji je na toj funkciji zamenio šefa socijalista i sadašnjeg predsednika parlamenta Ivicu Dačića. Za šefa mešovitog komiteta za saradnju sa Kinom imenovan je ministar finansija Siniša Mali, koji na to mesto dolazi umesto ministarke energetike Zorane Mihajlović.

Ova dva imenovanja su jedna od prvih koja su doneta u novom mandatu Vlade, što daje jasan signal da se Srbija ne odriče razvoja najbolje bilateralne saradnje sa Rusijom i Kinom, a izbor Popovića i Malog, pokazuje da se od te saradnje očekuje još više u budućnosti, pišu Novosti.

Upitan da prokomentariše imenovanje na mesto šefa mešovitog komiteta sa Rusijom, ministar Popović ističe da mu je čast što će obavljati tu funkciju.

"Odlični politički odnosi naše dve države i naših predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina stvorili su povoljne okolnosti da Srbija i Rusija još snažnije razvijaju svoje odnose u privredi, energetici, infrastrukturi, nauci, visokim tehnologijama. Učiniću sve da se potencijal bescarinskog sporazuma, koji postoji između Srbije i Rusije, u potpunosti stavi u funkciju naših privrednika, kako bi se u ovim teškim okolnostima izazvanih pandemijom korona virusa, otvorilo još više prostora za njihovo prisustvo na velikom ruskom tržištu", istakao je Popović.

© Tanjug / NIKOLA ANDJICMali: Postoji ogroman prostora da se saradnja Srbije i Kine razvija na obostrano zadovoljstvo
Novi šefovi međuvladinih komiteta za saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom - Sputnik Srbija
Mali: Postoji ogroman prostora da se saradnja Srbije i Kine razvija na obostrano zadovoljstvo

Ministar Mali za "Novosti" ističe da je ovo samo potvrda orijentacije naše države da gradimo strateška partnerstva i na istoku i na zapadu.

"Kina je Srbiju izabrala da joj bude najvažniji partner u ovom delu Evrope, njihove kompanije angažovane su na značajnim infrastrukturnim projektima i postoji ogroman prostora da se ta saradnja razvija na obostrano zadovoljstvo. Trudiću se da svojim radom i angažovanjem tome doprinesem", rekao je Mali.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala