Nove mere od utorka: Posle 21 sat moći će da rade samo benzinske pumpe, apoteke i dostava hrane

© Tanjug / RADE PRELICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od utorka 17. novembra, u periodu od 21.00 do 5.00, neće moći da radi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi i servisa koji se bave kućnom dostavom hrane, stoji u uredbi Vlade Srbiji o suzbijanju korone koja je doneta na današnjoj sednici. Ovo su glavne nove mere uvedene na današnjem sastanku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da vlada trenutno ni ne razmišlja o zabrani kretanja, što bi, inače, bila sledeća mera u borbi protiv korona virusa.

„Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada“, objasnila je Brnabićeva nakon sednice Vlade.

Prenela je da je, zajedno sa ministrom zdravlja i policije, jutros imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezano za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, gde se sprovodi, a gde su potrebne dodatne kontrole.

„Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera“, rekla je ona, preneo je Tanjug.

Balans između zdravstvenih mera i privrede

Premijerka Brnabić je rekla da je Srbija sve vreme tokom borbe sa korona virusom imala pravi balans između zdravstvenih mera i potreba privrede.

Brnabićeva je napomenula da je to veoma važno, jer je država imala puno vanrednih troškova za zdravstvo i za podršku privredi i građanima.

Ona je rekla da je puno izdvajano za medicinsku opremu, testove, kiseonik, lekove i drugo, kao i da je jasno da sve to može da se servisira samo ako privreda živi.

"Želimo da se privreda brzo vrati posle, gde je bila, i da nastavimo dinamičan ekonomski rast. Čini mi se da smo bez sumnje u tome uspeli", naglasila je Brnabićeva.

Razmislićemo o maskama na otvorenom, ali svest je ključna

Brnabićeva je izjavila da će se razmisliti i o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je dodala da više veruje u svest pojedinca, nego u kaznenu politiku.

“Stavite masku na otvorenom prostoru, ako vidite da ne možete da držite distancu”, apelovala je Brnabićeva.

Ona je dodala da je kaznena politika, izmenama odgovarajućeg zakona, uvedena kao mehanizam koji će malo pomoći u suzbijanju širenja virusa.

“Ovo nije borba koju možemo da dobijemo sami, ili svi zajedno ili je gubimo”, upozorila je Brnabićeva.

Kako je rekla, nema ni dovoljno inspekcija da se obiđu svi kafići, restorani, tržni centri, pešačke zone.

“Ali i ne treba da se igramo mačke i miša i da se jurimo. Ljudi znaju zašto su ove mere donete”, rekla je Brnabićeva i apelovala na mlade i sve koji misle da njima korona ne može da naškodi, da budu svesni da će doći u kontakt sa nekim kome će preneti virus, za koga će on možda biti fatalan.

Situacija u školama stabilna i bezbedna

U osnovnim školama u Srbiji korona virusom trenutno je zaraženo 39 učenika od čega u Beogradu 20, dok su u srednjim školama inficirana 52 đaka od čega 22 u glavnom gradu, izjavila je Ana Brnabić.

"Nadam se da vam je onda jasno koliko je situacija u školama stabilna, dobra i bezbedna, koliko su đaci i prosvetni radnici disciplinovani i poštuju mere", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je u ovom trenutku apsolutno za to da škole nastave da rade, da se ne zatvaraju jer su deca, istakla je, najbezbednija u školama.

Uspeli smo da zaravnimo epidemiološku krivu

Uspeli smo da zaravnimo epidemiološku krivu, ali moramo na tome da je održimo još nekoliko dana da bi onda, nadamo se, počela da pada, izjavila je premijerka.

Ona je navela da iz dana u dan, zajedno s predsednikom Aleksandrom Vučićem, prati kakva je epidemiološka kriva u zemlji.

Lončar: Danas Selters, sutra i Koviljača u kovid sistemu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da će od danas cela banja Selters biti pretovrena u kovid sistem, a od sutra i banja Koviljača.

On je rekao da je situacija u Beogradu najteža i da su svi raspoloživi kapaciteti pretvoreni u kovid, kao i u Srbiji.

Lončar je objasnio da se korona neće zaustaviti za 15 dana, ali da su mere donete kako bi se na dve nedelje zaustavio najveći rizik koji se dešavao u večernjim satima i da se zaustavi prenošenje.

I u toku dana sve mere moraju da se poštuju, ukazao je Lončar i dodao da će sada biti dovoljno komunalnih milicajaca koji će da kontrolišu.

"Želimo da spasemo zdravlje, živote i zdravstveni sistem", poručio je Lončar i naveo da nam on treba i u budućnosti i da će brzo biti vraćen u normalne tokove, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala