Laži i manipulacije: Ministarstvo odbrane Jermenije negira da je prodavalo oružje Turskoj

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerevan
Pogled na Jerevan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef jermenske kompanije koja trguje oružjem „Moston Endžiniring“ David Galstjan negirao je u intervjuu Sputnjiku da ova kompanija prodaje municiju Turskoj. Ministarstvo odbrane Jermenije negira da ima bilo kakve veze sa ovim slučajem.

Prema njegovim rečima, kompanija je u aprilu 2014. godine u Kazahstanu zaista kupila 200 miliona metaka različitog kalibra i dodao da je kupovina izvršena u skladu sa zakonodavstvom Kazahstana i međunarodnim pravom.

On je izjavio da je na osnovu verodostojnog dokumenta o kupovini tog oružja izvedena proizvoljna pretpostavka da je ono slato za Tursku

„Meci su u nekoliko partija preprodavani u više država, ali informacije o prodaji Turskoj potpuna su laž i manipulacija“, dodao je Galstjan.

Štaviše, 2018. godine u kazahstansku kancelariju Moston stigao je zahtev turske kompanije, ali je, prema njegovim rečima odbijen. To se, kako je rekao, dogodilo početkom 2018. godine, odnosno pre smene vlasti u zemlji, kada David Tonojan još nije bio ministar odbrane Jermenije.

Skrenuo je pažnju na još jedan argument – a to je da oružje nije prodato za Jermeniju, jer se, kako je rekao, u toj zemlji ne koriste meci kalibra 23 militara. Dodao je da oni koji to govore jednostavno ne znaju kojim vrstama naoružanja je opremljena jermenska vojska i šta joj treba.

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan demantovala je informacije koje su se pojavile na internetu o navodnom učešću rukovodstva resora u trgovini oružjem.

„Informacije o prodaji oružja koje su se pojavile na internetu su drska laž i manipulacija čija je svrha diskreditacija odbrambenog resora. Dokumenti na kojima se temelji teza u suštini su lažni“, napisala je ona na svojoj Fejsbuk stranici i dodala da će zvanična razjašnjenja u bliskoj budućnosti biti pružena.

Ranije je telegram-kanal „Jermenski vojni portal“ objavio da je vlasnik kompanije koja trguje oružjem „Moston Endžiniring“ David Galstjan, poznat kao „Metak David“, prodavao oružje Turskoj. U informacijama kanala pominju se imena jermenskog ministra odbrane Davida Tonojana i njegovog zamenika Makara Gambarjana, koji su navodno bili umešani u to.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala