Kurti o Specijalnom sudu: Moramo se ujediniti protiv Srbije

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ocenio je povodom hapšenja bivših lidera OVK po optužnici Specijalnog suda u Hagu da Kosovo plaća cenu političkih grešaka, prenosi Ekonomija onlajn.

„Taj sud je poseban, cenu političkih grešaka sada plaćamo. Sud, koji je nametnut državi sa 82 glasa, prihvaćen je i postao je sastavni deo Kosova. Sud je nepravedan i jednostran“, rekao je Kurti na konferenciji za medije.

Govoreći o optužnicama protiv lidera OVK, rekao je da postoje dva elementa, prenosi Tanjug pisanje portala Kosovo onlajn.

„Tužilaštvo greši kada tvrdi da je unutar OVK postojala zločinačka grupa. Nije bilo paralelne kriminalne strukture, tvrdnje o udruženom zločinačkom poduhvatu unutar OVK nisu tačne“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u Hagu nisu optuženi samo pojedinci i vlada treba da im pomogne u odbrani.

„Svako ima svoje advokate, ali takođe im je potrebna zaštita države. Vlada bi trebalo da se angažuje u njihovoj odbrani. U ovom trenutku Kosovo nema vladu koja to može učiniti. Ovo je samo manjinska vlada“, rekao je Kurti.

Istakao je da jedinstva ne može biti bez legimiteta i da izbore treba održati što pre. Naglasio je da nije bilo sastanaka u vezi sa pitanjem predsedničkih izbora.

Samoopredeljenje ima poslaničku grupu od 31 poslanika, što je nedovoljno da izglasaju nove izbore svrgavanjem ove vlade, rekao je Kurti, prenosi Koha.

„Moramo se ujediniti za oslobodilački rat, ali i protiv Srbije. Stoga pozivam premijera Albanije da, kako je odobrila Skupština Kosova, rezoluciju donese i Albanija“, dodao je Kurti.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala