Ko odbije testiranje preti mu zatvor: Nove mere u Hongkongu

© AP Photo / Kin CheungRadnici u zaštitnim odelima u Hongkongu
Radnici u zaštitnim odelima u Hongkongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nedelju su u Hongkongu započela obavezna testiranja na kovid 19 za visokorizične grupe građana.

Onima koji odbiju testiranje preti i zatvorska kazna do šest meseci.

Postoji gradacija u kaznama, pa se izbegavanje inicijalnog testiranja kažnjava novčanim iznosom od oko 257 američkih dolara. Svako sledeće odbijanje testiranja može doneti novčanu kaznu veću od 3000 američkih dolara ili šestomesečnu zatvorsku kaznu.

U subotu je vlada najavila nove mere koje bi trebale poslužiti u suzbijanju onoga što u Hongkongu nazivaju četvrtim talasom širenja virusa korona, a njima su zahvaćene visokorizične osobe i svi koji s njima dolaze u kontakt. Svaka takva osoba se mora testirati, prenosi B92.

Prema novim pravilima, lekari će moći da zatraže od pacijenata koji imaju simptome bolesti da se testiraju. Ovaj potez je posledica porasta broja uvezenih slučajeva zaraze virusom korona, kao i lokalnog širenja među ljudima koji su epidemiološki povezani.

Od ponedeljka će se ponovno na udaru mera naći uslužne delatnosti, koje su tek nedavno ponovno počele s normalnim radom.

Tako će barovi, klubovi i restorani morati da smanje kapacitet popunjenosti sa 75 na 50 odsto i neće moći da rade iza ponoći.

U barovima i klubovima će za jednim stolom moći da bude najviše dvoje ljudi, a u restoranima četvoro.

Turisti koji dolaze u Hongkong, a ne stižu iz Kine, Makaua ili Tajvana, moraće da provedu dve nedelje u karantinu u hotelu.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala