Baku produžio Jerevanu rok za povlačenje vojske iz jednog regiona

© REUTERS / STRINGERJermenski vojnik na frontu tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Jermenski vojnik na frontu tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžan je dao Jermeniji dodatnih 10 dana za povlačenje vojske iz Kelbadžarskog rejona Nagorno-Karabaha, izjavio je pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hadžijev.
„U vezi sa poteškoćama sa kojima se susrela jermenska strana, Azerbejdžan je rešio da Jermeniji pruži dodatnih 10 dana za povlačenje jedinica iz Kelbadžarskog rejona. Datum predaje područja Azerbejdžanu više nije 15. novembar – već 25. novembar“, izjavio je on tokom brifinga emitovanog putem televizije.

Prema njegovim rečima, jermenska strana je zamolila da se pruži dodatno vreme preko Rusije. Poteškoće su povezane sa činjenicom da iz pomenutog rejona u Jermeniju vodi samo jedan put sa ograničenim propusnim kapacitetom a nastali su i teški vremenski uslovi.

„Datumi predaje Azerbejdžanu Agdamskog i Lačinskog regiona ostaju isti - 20. novembr i 1. decembar“, dodao je Hadžijev.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala