Američki vojni ekspert: Ruski avion Jak-130 je impresivan

© Flickr / RS Deakin„Jakovljev“ Jak-130, avion za školovanje i obuku pilota
„Jakovljev“ Jak-130, avion za školovanje i obuku pilota - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki vojni ekspert Mark Episkopos smatra da ruski borbeni avion za obuku Jak-130 ima impresivnu opremu za razliku od mnogih vojnih aviona koji su se pojavili u periodu raspada SSSR-a.
Mark Episkopos opisao je Jak-130 kao lagani avion za obuku, koji ima dva sedišta i impresivan odnos potiska i težine. Ima sistem „Flaj-Baj-Vajr“, GPS i „Glonas“ sistem za navigaciju i označavanje ciljeva, kao i modul za reprogramiranje promena upravljanja i stabilnosti unutar određenih parametara.

Američki ekspert je za portal „Nju inform" izjavio da je za Jak-130 predviđeno izvrsno naoružanje: vođene rakete kratkog dometa sa sistemom infracrvenog navođenja R-73 „Lučnik“, laserski vođene rakete H-25 i bomba KAB-500.

Avion je sposoban da obavlja funkcije lakog jurišnog aviona i može da poleti sa palube nosača aviona. Ova verzija aviona mogla bi da postane novi „ruski lovac bliske vazdušne podrške“, ali je ova odluka doneta u korist Su-25.

Mark Episkopos je napomenuo da je rano odbaciti Jak-130 i podseća da je ne tako davno Ujedinjena avionska korporacija Rusije saopštila da se radi na novom paketu za modernizaciju aviona Jak-130.

© Sputnik / Anton DenisovRuski avion "Jak-130"
Američki vojni ekspert: Ruski avion Jak-130 je impresivan - Sputnik Srbija
Ruski avion "Jak-130"

Projektni biro „Jakovljev“ završio je razvoj koncepta novog aviona za borbenu obuku 1993. godine, ali je projekat zaustavljen zbog raspada SSSR-a i nedostatka novca.

Programeri su zatim doneli nesvakidašnju odluku i obratili se stranom investitoru za pomoć. Posao je sklopljen sa italijanskim proizvođačem aviona „Aermači“.

Avion Jak-130D je 1996. godine imao prvi let. Posle izvesnog vremena, italijanska i ruska kompanija su prekinule saradnju. „Aermači“ je napravio avion M-346 „Master“, a avion kompanije „Jakovljev“ je ušao u serijsku proizvodnju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala