Američki mediji: Tenk T-90 ─ „izvozni hit“ među ruskim oružjem

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaT-90
T-90 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski tenk T-90 se sjajno pokazao na izvoznom tržištu tokom proteklih 30 godina, zaključak je američkog časopisa „Nešenal interest“.

Prema pisanju lista, T-90 sadrži najistaknutije karakteristike kasnijih sovjetskih tenkova, koje „Nešenal interest“ naziva najboljim u svojoj klasi.

„U osnovi je ideja T-90 pokušaj da se efikasan, pouzdan i ekonomičan trup T-72 opremi naprednim funkcijama serija T-80“, navedeno je u članku.

Američki časopis istovremeno podseća na troslojni sistem zaštite tenka i univerzalno oružje.

„Kombinacija pouzdanih karakteristika i dostupnosti učinila je T-90 izvoznom hitom u svetu u razvoju“, zaključio je „Nešenal interest“.
Tenkovi T-72 i T-80 na poligonu Cugol u zabajkalju na vojnim vežbama Istok 2018 - Sputnik Srbija
SAD ocenile prednosti ruskih „ubojitih tenkova“

Kako navode autori članka, T-90 i njegove varijante, koje su već tri decenije u sastavu naoružanja u desetinama zemalja, moćan su podsetnik toga šta je u stanju da postigne spoj praktičnosti i isplativosti.

Inače, T-90 je glavni borbeni tenk u ruskoj armiji, a proizvodi se u kompaniji „Uralvagonzavod“. Prva modifikacija T-90 bila je uvrštena u naoružanje 1992. godine. Od 2001. do 2010. godine T-90 je bio najprodavaniji osnovni borbeni tenk na svetu, a nalazi se u sistemu naoružanja u devet zemalja. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala