Zašto se toliko dugo veća o novim merama u Srbiji /video/

© Tanjug / RADE PRELICMirsad Đerlek
Mirsad Đerlek - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan nakon održane sednice Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 još uvek nije poznato da li će se i koje nove mere uvesti, iako su ih članovi štaba i mediji najavljivali.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek izjavio je da se u ovom trenutku analizira situacija sa korona virusom, kako bi se donele najbolje nove mere, koje će biti saopštene za dan ili dva.

Kako je rekao, razmatraju se mere poput nošenja maske na otvorenom, posebno u pešačkim zonama, koje su prepune, a razmišlja se i o onime na šta, kaže, svi skreću pažnju - o noćnim klubovima i sličnim mestima koja su izvor zaraze.

„Moramo naći dobar balans između zaštite zdravlja stanovništva i ekonomije, a pre svega se razgovara da se nađe način i model da se poštuju donete mere“, rekao je Đerlek na konferenciji za medije.

On je ponovio da će u narednih dan-dva biti konačno i precizno saopštene nove mere, ali je apelovao na građane da poštuju mere, a posebno na mlade, budući da ide vikend, da budu sa porodicama, a ne u klubovima i mestima gde su velike gužve i gde je moguća transmisija i prenošenje virusa.

Na pitanje šta koči usvajanje novih mera, Đerlek je rekao da ništa ne koči, već se traži najbolje rešenje - kako izbalansirati situaciju i zaštititi živote ljudi, ali i ekonomiju, jer od nečega moramo da živimo.

Đerlek je podsetio da su danas da stupile na snagu izmene zakona, što će biti jedna u nizu mera preko kojih će se kontrolisati epidemiološka situacija.

„Izmene zakona nemaju karakter kaznene politike, mi zaista želimo da kontrolišemo sporvođenje donetih mera. Da je sreća da svi poštuju mere, to bi bilo sasvim dovoljno da se odbranimo od virusa“, rekao je Đerlek i dodao da 95 odsto građana poštuje mere, dok probleme stvara jedna mala grupa neodgovornih.

Važno je, ponavlja, da se poštuju već donete mere.

Ranije danas epidemiolog Predrag Kon je obelodanio spisak mera koje su on i njegove kolege predložile Vladi, a kako navodi one bi uskoro trebalo da budu donete.

„Osnovno je da se sve mere koje su do sad donete poštuju. Drugo što smo predložili je da maske budu obavezne u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru posebno u pešački zonama. Mi smo predložili da objekti u kojima dolazi do zaražavanja, a to su prvenstveno noćni klubovi ne rade posle 18 sati. Prvenstveno se misli na noćne klubove. To je oročena mera na dve nedelje. Oročena mera bi podrazumevala da se sagleda efekat njen efekat nakon dve nedelje“,kazao je Kon.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala