Samoopredeljenje u albanskom parlamentu traži rezoluciju o „genocidu Srbije“

© AP Photo / VISAR KRYEZIUZastava Albanije
Zastava Albanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik Pokreta Samoopredeljenje u Albaniji Eljvis Hodža najavio je da će tražiti usvajanje rezolucije kojom se osuđuje „srpski genocid na Kosovu“.

Predsednica parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Mimi Kodelji, komentarišući izjavu Hodže, rekla je za Euronjuz Albania da je slična inicijativa preduzeta još pre 22 godine, prenosi Telegrafi.

Kako je Kodelji dodala, inicijativa je propala zbog loše koordinacije između albanske i kosovske politike.

Kodelji, koja je bila i ministarka odbrane u Vladi Albanije, priznala je deo svoje krivice zbog neusvajanja rezolucije u Skupštini Albanije kojom bi se na argumentovan način, putem dokaza, osudio srpski genocid nad albanskim građanima, dodajući da oko ovog pitanja kosovska i albanska politika nisu bile jedinstvene.

Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama: O kakvom ratu govori Vučić, Srbija ga je izgubila

„Kada bi kopali po skupštinskoj arhivi pronašli biste rezoluciju od pre 22 godine, iz 1998., kao i jednu izjavu iz 2000. vezanu za to pitanje. Došlo je do neslaganja između naše i kosovske politike koja je zainteresovana da podigne glas i iznese pitanje genocida pred međunarodne instance“, istakla je Kodelji.

Kako je dodala, albanska i kosovska politika bi trebalo da budu ujednačene i da pokrenu ovo pitanje koje bi trebalo zatvoriti.

„Ali mi smo više verovali u pravdu međunarodnih sudova ili EU i EK vezano za ovo pitanje koje mnogo znači u istoriji albanskog naroda, poput rata na Kosovu“, ocenila je Kodelji.

Kako je dodala, sa druge strane treba „iskopati“ izveštaje koju su još uvek tu.

„Mogli bismo uspostaviti zajedničku strukturu i iskopati podatke koji govore o genocidu, što nikad nismo u potpunosti evidentirali u jednom dokumentu sa kojim bismo jednoglasno govorili kao predstavnici albanske i kosovske države“, rekla je Kodelji.

Prema rečima bivše albanske ministarke odbrane, rezolucija, za koju kako kaže još ima vremena, ne treba da obuhvata samo osudu.

„Moramo govoriti o realnosti na kojoj je ispisana istorija, a da bi se ta istorija ispisala na pošten način, treba je dokazati, a ne deliti kao politički stav. Došli smo do toga da lideri OVK idu pred Specijalni sud bez činjenica, bez podataka, bez svedoka, samo na osnovu tendencioznog izveštaja, a u međuvremenu smo došli do rezolucije bez da smo konkretno sagledali šta su učinili Srbi na teritoriji Kosova sa Albancima i drugima“, rekla je Kodelji, prenosi portal „B92“.

Kako smatra, u međuvremenu se u Srbiji svi, osim Miloševića, kriju iza političkih pozicija i nisu izvedeni pred lice pravde.

„Još uvek imamo vremena da obavimo to, jer još uvek postoje svedoci za izveštaj kojim će se potvrditi šta se to pre dve decenije dogodilo na Kosovu“, zaključila je Kodelji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala