Ruski ministar: Efikasnost ruskih vakcina preko 90 odsto

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik V"
Ruska vakcina Sputnjik V - Sputnik Srbija
Pratite nas
Završetak kliničkih ispitivanja vakcine Instituta „Čumakov“ protiv virusa korona očekuje se sredinom decembra, rekao je ruski ministar zdravlja, navodeći da je efikasnost ruskih vakcina preko 90 odsto.
„Vakcina sada prolazi klinička ispitivanja. Očekujemo da će ispitivanja biti završena sredinom decembra i da ćemo dobiti dokumenta kako bismo ocenili kvalitet imuniteta koji se formira primenom vakcine“, rekao je Muraško za TV „Rusija 1“ na pitanje kada će biti registrovana treća ruska vakcina protiv kovida 19.

On je, takođe, rekao da efikasnost ruskih vakcina premašuje 90 odsto, ali da se prilikom njihove promene ne formira isti nivo imunološkog odgovora.

„To ne zavisi toliko od same vakcine već i od pacijenta, tj. od toga kako reaguje njegov imunološki sistem. U mnogim zemljama se efikasnost i mogućnost primene ocenjuje na nivou od preko 50 odsto“, rekao  je on i dodao da je za procenu efikasnosti potrebno vreme.

Situaciju u vezi sa virusom korona u Rusiji ocenio je kao napetu i naveo da se 900.000 ljudi nalazi pod nadzorom lekara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala