Prva organizovana akcija Albanaca da se osveži pamćenje Bajdena – protiv Srba

© AP Photo / Visar KryeziuPotpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini
Potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Histerija koja je pokrenuta sa Kosova i Albanije da je Srbija spremna za rat, podseća na ponašanje Albanaca devedesetih, kada im je Amerika i bombama „pritekla“ u pomoć. Nova antisrpska kampanja čudno se podudara sa vestima iz SAD da Džozef Bajden, koji se istakao u borbi za kosovsku nezavisnost, dolazi na čelo te države.

Poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je sukob u Nagorno Karabahu pokazao da zamrznuti sukob nije dobar ni na Kosovu i Metohiji, albanski lideri su, kao po komandi, ocenili kao ratni poklič.

Po rečima Živojina Rakočevića književnika i publiciste sa Kosova i Metohije, ti horski uzvici da se Albancima sprema velika nesreća i da su srpski tenkovi već oko Podujeva - služe da se osveži ratno pamćenje Džozefa Bajdena. Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju ovakvo ponašanje vidi kao spin i zamenu teza koja je bila svojstvena Albancima sa Kosova devedesetih godina.

Albanci podsećaju Bajdena da su Srbi loši momci

„Ni u ovom slučaju kao i u mnogim drugim, Srbija nema nikakvu krivicu. Klintonova politika i njegova aristokratija napravili su takvu medijsku propagandu svojevremeno da su Srbi i Srbija godinama bili loši momci. Albanci sad pokušavaju da opet to prizovu računajući da je u Americi sve već gotovo i da je Džo Bajden pobednik. Računaju da će on, kao provereni njihov lobista, opet pokrenuti čitavu mašineriju, naročito medijsku, gde će Srbe i Srbiju opet proglasiti za dežurnog krivca“, uveren je Čović.

Međutim, situacija se, globalno gledajući, promenila od devedesetih i Čović je uveren da se to vreme neće ponoviti.On dodaje da Vučićevo poređenje sa Nagorno Karabahom možda nije najbolje jer Srbija i Kosovo nisu dve države kao Jermenija i Azerbejdžan, već je Kosovo okupirana srpska teritorija. Ali, svakako da niko u Srbiji nije mislio o ratu. Ali, ističe Čović, druga strana je svojom reakcijom – skinula maske.

„Cilj Albanaca je pravljenje velike Albanije tako što bi od susvere države Srbije uzeli 17 odsto teritorije. Ne danas, ali za neku godinu to će im biti model, da  i od drugih sverenih država kao što je recimo Crna Gora oduzmu deo teritorije. Pa ond aod Makedonije a verovatno će pokušati i sa Grčkom. To je razlog njihovog uzbuđenja, jer svi znamo da su oni vrlo vešti u zemni teza što su i uradili- napadajući predsednika Srbije da je dao ratno – huškačku izjavu, da nije u funkciji mira i tako dalje,“ objašnjava naš sagovornik.     

Živojin Rakočević kaže da je već nekoliko decenija jedan od osnovnih sadržaja ovog prostora - konflikt, a već dvadeset godina na Kosovu i Metohiji život je prepun tenzija i izmišljenih neprijatelja.

„Kosovo je ljuštura ispunjena konfliktima i tu nikada nije bilo zamrznutog sukoba. Odsustvo institucija i demokratskog kapaciteta neprestano proizvodi konflikt, i on je postao način života. Policajac, činovnik, pojedinac bez odgovornosti i institucije u društvu u kom vlada etnokratija uvek traže povod da se obračunaju sa drugima i zbog toga konflikt na Kosovu traje kontinuirano i bez prestanka. Svaka izjava se koristi u Prištini da se raspiri sukob niskog intenziteta uz očekivanje da će Srbi na KiM nestati i da će problem biti „konačno rešen“. Međutim, svi su se prevarili, jer su srpski kapciteti trpljenja uz život sa svojim duhovnim i kulturnim svetinjama toliko duboki i važni da ih nije moguće uništiti,“ ističe Rakočević.

Priština se vraća u „demokratsku porodicu“

Naš sagovornik dodaje da su nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu i dolaska na noge Donaldu Trampu, Albanci shvatili da su izneverili demokrate i Demokratsku stranku Amerike.

„Važno je znati da je Kosovo, u najvećoj meri, napravljeno prema projektu demokrata i porodice Klinton. „Za mene, moju porodicu i za moje američke sugrađane, to je više od spoljnopolitičkog pitanja. To je lično pitanje”, rekla je Hilari Klinton. Sada je osnovno pitanje za Albance, kako se vratiti u krug „demokratske porodice“ i biti vidljiv i važan,“ naglašava Rakočević.

Konflikti, proizvodnja haosa, zaključuje Rakočević, potrebni su Albacima da bi posle svega obnovili posebni status Albanaca u politici Demokratske stranke.

Vljosa Osmani v.d. takozvanog predsenika Kosova prva je optužila predsenika Srbije da ovakvim izjavama poziva na rat. Odmah psole nje oglsaio se i premijer Kosdova Abdulah Hoti ne idu u prilog normalizaciji odnosa dve države, postizanju konačnog sporazuma i uzajamnog priznanja. I Osmanijeva i Hoti su pozvali NATO, EU i Ameriku da reaguju na ovu izjavu.  Ovim povodom oglasio se i albanski premijer Edi Rama sa pitanjem: Koji rat provocira Vučić? Srbija je izgubila rat. Kosovo je nezavisna i demokratska država“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala