Peskov: Očekivano uvođenje recipročnih sankcija zbog Navaljnog

© REUTERS / SOCIAL MEDIARuski bloge i opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski bloge i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusiji neće biti teško da nađe adresate za recipročne sankcije nemačkim i francuskim zvaničnicima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za „RT Rusija“.

„Što se tiče recipročnih sankcija protiv Francuske i Nemačke, nije se moglo očekivati drugačije. Princip reciprociteta deluje sasvim jasno i, naravno, retko ko je mogao očekivati da će Rusija ovo ostaviti bez odgovora. Tim pre što je povod za ove sankcije bio više nego sumnjiv. Sankcije su bile relativno bez presedana zbog sumnjivog uključivanja članova predsedničke administracije. Zbog toga se odgovor u ovom slučaju podrazumeva“, rekao je portparol.

Peskov je dodao da je Rusija i dalje zainteresovana za istragu situacije sa opozicionim liderom Navaljnim, ali da „udara u zid nerazumevanja“ među kolegama.

Podsetio je na „prilično oštre“ izjave u vezi sa Rusijom iz Berlina, sa kojima se Rusija ne slaže.

Prema njegovim rečima, Rusiji niko nije želeo da pomaže u istrazi situacije, kao i da postoji mnogo pitanja u vezi sa situacijom sa Navaljnim.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da će Rusija uvesti kontrasankcije Nemačkoj i Francuskoj nakon „navodnog trovanja“ ruskog blogera Alekseja Navaljnog.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala