Nebenzja: Izveštaj OZHO o navodnom hemijskom napadu u Dumi ─ falsifikat

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da je izveštaj OZHO koji je objavljen 2019. godine falsifikat. U izveštaju se navodi da je protiv civila u sirijskom gradu Duma u aprilu 2018. godine korišćen hlor.
„To je falsifikat od početka do kraja. Pažljivo sam sve proučio. Doneli su 40 leševa ispred zgrade u Dumi, gde su pronašli boce sa hlorom. Nagomilali su ove nesrećne, već mrtve ljude, po stepeništu", rekao je Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

On je primetio da se, prema izjavama autoritativnih zapadnih stručnjaka, uključujući bivše vojne eksperte, tragovi uticaja hlora na ljude razlikuju od onih uočenih na telima u Dumi.

„Slušajte, hlor ne utiče na ljude tako. Hlor je otrovna supstanca, ali hlor ne može da deluje na isti način kao što to čine bojni otrovi kao što su sarin ili 'Novičok', kada čovek umire u strašnim grčevima i mukama, što su jasni znaci hemijskog otrova“, objasnio je Nebenzja.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov - Sputnik Srbija
Rusija pregovara o garancijama bezbednosti za eksperte OZHO u Siriji

„U slučaju upotrebe hlora samo treba izaći napolje, udahnuti svež vazduh. Ovih 40 ljudi koji su bili na ulazu nisu mogli odmah da se uguše od hlora, to se ne dešava tako“, istakao je.

Prema njegovim rečima, modrice na telima i veličina zenica ukazuju da ovo ne može biti smrt izazvana hlorom. „Umrli su iz potpuno različitih razloga. Ovo je falsifikat, što potvrđuju i eksperti OZHO koji su bili u Dumi", naglasio je Nebenzja.

Podsetio je na priču sa bivšim inspektorom OZHO-a Janom Hendersonom, koji se nije složio sa zvaničnom verzijom incidenta u sirijskoj Dumi i koji je kasnije „optužen da sa tim uopšte nema nikakve veze, da je bio neka vrsta ispomoći OZHO, nikada nije nigde putovao i ni u šta nije bio umešan“. „Ovo je takođe sve opovrgnuto“, rekao je ambasador Rusije u UN.

OZHO je 1. marta 2019. godine objavio izveštaj o istrazi incidenta u gradu Dumi u Istočnoj Guti, koji se dogodio 7. aprila 2018. godine, u kojem se navodi da je u napadu korišćena „toksična hemikalija, verovatno hlor“. U dokumentu se navodi da su boce sa hlorom bačene iz vazduha i to je omogućilo nekim zapadnim zemljama da za napad okrive sirijsku avijaciju.

Kasnije je objavljen dokument sa ocenom eksperta OZHO-a Jana Hendersona u kojem se navodi da „zapažanja izvršena na dve lokacije, zajedno sa naknadnim analizama, sugerišu da su, najverovatnije, boce stavljene, a ne bačene iz vazduha“.

Pripadnici belih šlemova u Siriji - Sputnik Srbija
Fijasko „Belih šlemova“: London i Vašington povlače propagandnu pešadiju

U dokumentu se napominje da je tim stručnjaka predvođen Hendersonom sproveo niz testova koji simuliraju situaciju. Stručnjaci su zaključili da se u jednom od slučajeva hemijskog napada tragovi navodnog udara kontejnera u kojem se navodno nalazila otrovna supstanca nisu poklapali sa oštećenjima betona na mestu događaja.
Analiza drugog mesta, gde je na krevetu u jednoj od prostorija pronađena boca sa gasom, pokazala je da je ventil ostao netaknut, što je nemoguće prilikom prolaska kroz plafon.

Zapad je ranije optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Duma u ​​Istočnoj Guti i zapretio vojnim udarima. Kao dokaz hemijskog napada, organizacija „Beli šlemovi“ koristila je snimke na kojima se vide stanovnici Dume, uključujući decu, koje lekari navodno pokušavaju da spasu od dejstva toksičnih supstanci.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je svrha priče o upotrebi toksičnih supstanci u sirijskoj vojsci da štiti teroriste i opravdava moguće napade spolja. U isto vreme, Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio je o provokaciji koju su militanti pripremili u Istočnoj Guti uz insceniranu upotrebu hemijskog oružja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala