Lukašenko: Događaji u Belorusiji ─ pokušaj prevrata, a ne revolucija

© REUTERS / STRINGERPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Događaji koji se dešavaju u Belorusiji pokušaj su protivustavnog prevrata, a ne revolucije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za strane medije.
„Nedvosmisleno ocenjujemo događaje u zemlji nakon izbora kao pokušaj neustavnog državnog prevrata po obrascima obojenih revolucija“, istakao je Lukašenko.

On je, pri tome, dodao da zapravo „ovde ne miriše na revoluciju, jer nema revolucionara“.

Lukašenko je događaje u zemlji povezao sa onim što se dešava u svetu.

Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Belorusija sahranjuje obojenu revoluciju

Prema njegovim rečima, novi virus korona je paravan iza koga globalni igrači pokušavaju da prekroje svet.  

„Virus korona je samo izgovor, paravan pod kojim globalni igrači nameravaju da na svoj način prekroje svet. Takođe imaju planove i za postsovjetski prostor, uključujući i Belorusiju. Paradoksalno, ali to je težak argument koji potvrđuje da se beloruska država održala. Ima političku težinu i ozbiljan ekonomski potencijal“, primetio je predsednik Belorusije.

Lukašenko je dodao da svaka obojena revolucija slabi državu, a narod čini siromašnijim.

„Nigde posle ovih nereda ljudi nisu počeli da žive bolje. Poznat je i glavni lek za ovu pošast – to je širenje i produbljivanje naših veza, integracija. U svim formatima: bilateralni, EAEU, ZND, ODKB. Pre svega, u oblastima ekonomije, bezbednosti i ljudske komunikacije“, objasnio je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, na postsovjetskom prostoru mnoge države su „prozrele i shvatile da nam se u alternativnim integracionim projektima dodeljuje uloga donatora sirovina, jeftine radne snage i tržišta sekundarnih dobara“.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala