Korona zakon stupio na snagu, počinje kažnjavanje

© AP Photo / Darko VojinovicGradski prevoz u Beogradu tokom pandemije virusa korona
Gradski prevoz u Beogradu tokom pandemije virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti upravo su stupile na snagu.

Izmene i dopune Zakona upravo su objavljene u Službenom glasniku, a to znači da odluke tog zakona počinju da se primenjuju odmah.

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, koji je juče usvojila Skupština Srbije, između ostalog, je omogućena i obavezna vakcinacija i kažnjavanje onih koji ne nose maske tamo gde je propisano.

Uvode se novčane kazne za kršenje zaštitnih mera. U iznosu od 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, a sa 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, a sa 150.000 dinara kazniće se za taj prekrša preduzetnik, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

U Predlog izmena i dopuna uvršten je i virus korona, a uvedena je i kategorija kontakta kao lica koja su dužna da se pridržavaju mera i uputstava koje utvrdi lekar.

Uvedene su i nepovoljna epidemiološka situacija, kućna izolacija, samoizolacija, karantin, prevoz, izolacija, zdravstveni nadzor, u kućhnim uslovima i lična zaštita. 

Direktor kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija
„Nešto ovde nije u redu“: Šta je pokazao eksperiment Ilona Maska sa testovima za koronu

Izmenama zakona regulisano je i da potvrda od epidemiologa bude dovoljan dokaz poslodavcu da radnik ne radi u utvrđenom vremenskom periodu, a da mu pripada plata.

Izmenama zakona daje se ovlašćenje ministru da propiše obaveznu ili preporučenu imunizaciju za određene osobe, a radi sprečavanja unošenja virusa u zemlju, ministar može narediti mere za zaštitu i laboratorijsko ispitivanje pri ulasku u zemlju.

Vlada Srbije će moći da ograniči ulazak u Srbiju osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, odlučiti o otvaranju objekata za karantin, o lečenju u inostranstvu ukoliko su kapaciteti u zemlji popunjeni, obrazovati Krizni štab.

Nadzor nad primenom mera, pored Sanitarne inspekcije, vrši lokalna samouprava preko Komunalne milicije.

Sanitarni inspektor pored ovlašćenja koja je imao do sada, može izraditi i prekršajni nalog, dok Komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem je došlo do kršenja zaštitnih mera, kao i da zatvore objekat najduže do 72 sata.

Takođe, jedna od novina je ona koja podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije, pa će od stupanja na snagu ovog akta, vakcinacija moći da bude preporučena ili obavezna.

Naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republicke stručne komisije za zarazne bolesti.

Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

  1. zabranu okupljanja na javnim mestima;
  2. ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;
  3. zabranu ili ograničenje putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;
  4. zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;
  5. vanrednu vakcinaciju;
  6. mere lične zaštite od infekcije.
  7. obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

Pročitajte još:

Srbija obezbedila 1,8 miliona doza, najverovatnije, američko-nemačke vakcine

Veliko istraživanje o maskama koje „niko nije dovoljno hrabar da objavi“, tvrde danski naučnici

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala