Kontroverzna glasačka mašina "Dominion": Da li su osigurači pregoreli

© AP Photo / Matt SlocumBrojanje glasova
Brojanje glasova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Voditelj Foks Njuza Šon Patrik Haniti uključio se u aktuelnu raspravu u vezi sa kontroverznim sistemom glasanja „Dominion“, koji se širom Amerike koristio za glasanje na izborima. Američki predsednik Donald Tramp ranije je objavio da su mu glasačke mašine izbrisale 2,7 miliona glasova, a na stotine hiljada pripisale protivkandidatu Džou Bajdenu.

„Dominion“, je kanadska kompanija, a sedište američkog dela je u Denveru. Pravi mašine za glasanje kao i softver koji pomaže vladinim zvaničnicima da organizuju i prate izborne rezultate.

Advokat predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa zahtevao je ponovna brojanja glasova u svakoj državi koja je koristila softver ove kompanije (najmanje 28 država), nakon što je otkriveno da je pogrešno prebacio 6.000 glasova demokratama u okrugu Antrim u državi Mičigen.

„Ukoliko je 30 država koristilo softver, za koji je dokazano da je neispravan i da je samo u jednom okrugu pogrešno prebrojao 6.000 glasova, advokati bi trebalo da traže ručno prebrojavanje. Postizborna parnica je veoma važna kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i  da bi se zaštitio i Ustav“, rekao je Sekulov

Šon Haniti iz Fok Njuza rekao je da se čini da izveštaji sugerišu da bi u ovoj priči moglo biti mnogo više nepravilnosti.

Još u junu 2020. đu državi Džordžiji spominjali su se brojni problemi sa mašinama za glasanje „Dominion“.

Njujork Tajms je izvestio da su „mašine zahtevale previše snage, da su osigurači pregoreli i da mašine nisu mogle da se uključe“. U drugim slučajevima, „radnici su se mučili sa podešavanjima“.

Navedeno je i da je bilo grešaka. Takođe je isticano da su „elektronske anketne knjige, dovodile do zamrzavanja softvera i grešaka.

Zbog svega navedenog televizijski voditelj predložio da se postavi pitanje: „Da li su Dominion sistemi za glasanje podložni ljudskim greškama?“

Svi Amerikanci koji su glasali za predsednika Donalda Trampa zaslužuju odgovor, rekao je Haniti Host.

„Ušteda na bezbednosti“

Predsednički izbori u Americi - Sputnik Srbija
Novinarka Bele kuće: Softver za glasačke mašine koje su lažirale Bajdenovu pobedu napravljen u Srbiji

Komentator je takođe naveo primere iz prethodnih godina, poput onog kada je AP 2018. godine napisao da "Dominion" sistem za glasanje prodaje i servisira mašinu kojom se glasa i tabelarno prikazuje rezultate, ali da već duže vreme „štedi na sigurnosti u korist pogodnosti“.

Podseća se i na izveštaj državnog sekretara Teksasa od 19. januara 2019. godine koji je otkrio probleme sa modelom mašine istim koji je korišćen u Pensilvaniji, gde su američki mediji proglasili tesnu pobedu Bajdena.

U Teksasu se smatra „nebezbednim“

Teksas je dva puta odbio „Dominionove“ glasačke mašine, 2013. i ponovo 2019. godine, pošto su dve državne kancelarije otkrile, kako su ih nazvali, „višestruka hardverska i softverska pitanja koja sprečavaju Kancelariju državnog sekretara Teksasa da utvrdi da li Dominian zadovoljava sve zahteve sistema glasanja utvrđene Izbornim zakonikom Teksasa.

​U oktobru 2019., kancelarija državnog sekretara Teksasa objasnila je da Dominion nije ispunio uslove za sertifikaciju prema teksaškom izbornom zakoniku.

Postavlja se pitanje da li je sistem Democracy Suite 5.5-A pogodan za efikasno i tačno funkcionisanje i da li je siguran od prevara ili manipulacija.

Usred tvrdnji o nepravilnostima, međutim Agencija za sajber bezbednost objavila je da su izbori 2020. godine bili najsigurniji do danas.

Bajden je primio čestitke od brojnih svetskih lidera, a izneo je čak i svoje prve korake u Beloj kući, uprkos tome što je Donald Tramp odbio da prizna pobedu i doveo u pitanje legalnost prebrojavanja glasova u ključnim državama na bojnom polju.

Predsednik Tramp insistira na tome da je bilo masovnih izbornih prevara i nepravilnosti, optužujući demokrate za nameštanje izbora u svoju korist i oštro kritikujući velike američke medije što ne izveštavaju o tome.

Trampova kampanja pokrenula je niz tužbi širom zemlje, navodeći nedostatak transparentnosti, blokadu republikanskih posmatrača da nadgledaju postupak prebrojavanja glasova i datiranja glasanja. Većina zahteva odnosi se na države Mičigen, Džordžija, Arizona i Pensilvanija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala