Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora, HDZ odgovorna za korupciju

© AP Photo / Darko BandićIvo Sanader
Ivo Sanader - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader proglašen je krivim i osuđen nepravosnažno na osam godina zatvora za izvlačenje novca iz marketinške firme „Fimi medija“. HDZ je u ovom slučaju proglašena odgovornom za korupciju.

U presudi se, između ostalog, navodi da je Sanader, nekada premijer i predsednik HDZ, sa svojim saradnicima Barišićem i Pavoševićevom, organizovao grupu ljudi za počinjenje krivičnih dela.

Navodi se da je u vremenu od 2005. do 2009. u nameri pribavljanja imovinske koristi, Sanader naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišiću ne evidentira u poslovnim knjigama.

Deo tog novca Sanader je, dodaje se, zadržao za sebe, a osam miliona kuna upotrebljeno je za finansiranje HDZ-a.

„Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, deo je dat Sanaderu za put u SAD i odela“, pročitala je sudija.

U osam godina izrečene zatvorske kazne Sanaderu će biti uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru.

Presuda obuhvata Sanadera i saradnike, kao i HDZ, što je prvi put da se sudi jednoj političkoj partiji, preneo je Tanjug.

Inače, ni Sanader kao ni ostali optuženi nisu prisustvovali izricanju presude. Sanader se nalazi na banjskoj rehabilitaciji.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije „Fimi medija“ počelo je 2016. godine nakon što je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala