Formiran humanitarni centar za pomoć Nagorno-Karabahu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStepanakert
Stepanakert - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o formiranju humanitarnog centra za Nagorno-Karabah s ciljem obnavljanja civilne infrastrukture u tom regionu, pružanja pomoći stanovnicima i povratka izbeglica, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Centar će činiti predstavnici Ministarstva za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica prirodnih katastrofa Rusije, Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Federalne službe bezbednosti Rusije, kao i predstavnici drugih zainteresovanih federalnih organa izvršne vlasti. Rešavanje organizacionih i drugih pitanja povezanih sa formiranjem i delatnošću centra biće povereno Ministarstvu odbrane Rusije“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da ruski predsednik računa na međunarodnu podršku radu ruskog centra.

„Zamolio bih rusko Ministarstvo spoljnih poslova da nastavi da informiše partnere iz Minske grupe OEBS-a o donetim odlukama, kao i Međunarodni Crveni krst, treba obavestiti i Komitet Crvenog krsta, kancelariju Visokog komesarijata UN za ljudska prava“, rekao je Putin na sastanku posvećenom rešavanju humanitarnih pitanja u regionu Nagorno-Karabaha.

Prema mišljenju ruskog lidera, „treba uspostaviti konstruktivnu saradnju sa tim strukturama, između ostalih i sa kancelarijom Visokog komesarijata UN za izbeglice, treba stupiti u kontakt sa kolegama iz UNESKO-a“.

Veoma računam na njihovu podršku. Nadam se da će sve ove strukture pružiti svestranu podršku delatnosti centra, računam i na doprinos i pomoć Zajednice nezavisnih država, sa svim mogućim učesnicima u ovom važnom poslu ćemo blisko sarađivati“, rekao je ruski lider. Istovremeno je zahvalio učesnicima sastanka na dosad obavljenom poslu, rekavši da računa na njihov „efikasan, zajednički rad i međusobno, i sa kolegama iz Jermenije i Azerbejdžana“.

Kako je istakao ruski predsednik, centar se formira kako bi se stanovnicima regiona pružila pomoć u rešavanju najvažnijih pitanja.

„Centar će se baviti operativnom podrškom procesu povratka izbeglica u mesta stalnog boravka, interakcijom sa državnim organima Azerbejdžana i Jermenije u cilju obnavljanja civilne infrastrukture i stvaranja uslova za normalan život u Nagorno-Karabahu“, rekao je Putin.

Funkcije centra će obuhvatati i koordinaciju rada državnih struktura. Putin je izrazio nadu da će centar sarađivati i sa javnim organizacijama za pružanje humanitarne pomoći stanovnicima regiona, koji su stradali usled ratnih dejstava.

Pored toga, centar je spreman da pomogne vladinim organima Azerbejdžana i Jermenije „da uspostave interakciju sa međunarodnim humanitarnim organizacijama i međusobno“, ako im takva pomoć bude neophodna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala