Film Andreja Končalovskog ruski kandidat za Oskara

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaRežiser Andrej Končalovski
Režiser Andrej Končalovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Film Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“ ("Dorogie tovariщi!") ruski je kandidat za nagradu „Oskar“, rekao je predsednik Ruskog oskarovskog komiteta Vladimir Menjšov.

Svetska premijera novog filma Andreja Končalovskog bila je na Venecijanskom festivalu, na kojem je reditelj dobio specijalnu nagradu žirija. Drama snimljena u crno-belom formatu dobila je, takođe, nagradu za najbolju režiju na Čikaškom filmskom festivalu.

Filmom „Dragi drugovi!“ Andrej Končalovski nastavlja svoje putovanje kroz istoriju. Nakon bavljenja holokaustom u filmu „Raj“ i dobom renesanse, viđenom kroz život Mikelanđela, u filmu „Greh“, reditelj se vraća u Rusiju, odnosno u Sovjetski Savez i tragičnim događajima u gradu Novočerkasku.

Radnja filma zasnovana je na istinitim događajima iz 1962. godine i prati priču o tome kako su se mirni protesti radnika okončali izlaskom vojske na ulice i krvavim obračunom sa štrajkačima.

U glavnoj gradskoj fabrici ljudi su se pobunili protiv povećanja cena proizvoda i zatražili da im se povećaju plate. Kada su se štrajku priključili radnici iz drugih preduzeća, vladina komisija je odlučila da u grad uvede vojsku i u roku od nekoliko sati miran protest pretvorio se u tragediju. Čitav događaj bio je zataškan.

Andrej Končalovski - Sputnik Srbija
Andrej Končalovski: Da li dolazi kraj naše ljudske civilizacije

Glavna junakinja filma je članica partijskog komiteta Ljudmila, koja se protivi štrajku, iskreno verujući u to da učestvuje u izgradnji komunističkog. Međutim, kada joj u nemirima na trgu nestane kćerka, njena vizija o stabilnom komunističkom svetu momentalno se ruši. Glavnu ulogu u filmu tumači Julija Visocka.

Končalovski je odlučio da film snimi u crno-belom formatu, kako bi naglasio da je ono što se dogodilo odavno sahranjeno u arhivama. „Dragi drugovi!“ podseća na putovanje po udžbeniku istorije, u kojem crna slova na belom papiru dobijaju novu dimenziju i ljudsku formu.

Film „Dragi drugovi!“ u ruskim bioskopima se prikazuje od 12. novembra.

Andrej Končalovski je višestruki laureat venecijanske „Mostre“: nagradu „Srebrni lav“ dobio je za filmove „Bele noći poštara Alekseja Trjapicina“ (2014) i „Raj“, a glavna festivalska nagrada pripala mu je za film „Kuća ludaka“ (2002).

Ruski filmovi su tri puta nagrađeni Oskarom. Reč je o filmovima „Rat i mir“ Sergeja Bondarčuka (1968), „Moskva suzama ne veruje“ Vladimira Menjšova (1981) i „Varljivo sunce“ Nikite Mihalkova (1994).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala