EU: Moguće nove sankcije Belorusiji

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanZastave EU isred sedišta EU u Briselu
Zastave EU isred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je objavila je da je, u vezi sa pogibijom beloruskog demonstranta Romana Bondarenka, spremna da uvede dodatne sankcije Minsku, ako vlasti ne zaustave nasilje i ne započnu transparentnu istragu zločina počinjenih nad demonstrantima.

„Evropska unija nastavlja da najoštrije osuđuje nasilje beloruskih vlasti nad demonstrantima, licima koja učestvuju u pokretu za demokratiju, nezavisnim medijima, predstavnicima civilnog društva ili običnim beloruskim građanima... Evropska unija već je uvela sankcije protiv 55 osoba odgovornih za nasilje i zastrašivanje i spremna je da uvede dodatne sankcije“, navodi se u saopštenju portparola spoljnopolitičke službe EU.

Znak na graničnom prelazu u Belorusiju na belorusko-ukrajinskoj granici u Gomeljskoj oblasti - Sputnik Srbija
„Crna lista“ EU: Uvode sankcije protiv 40 beloruskih zvaničnika, bez Lukašenka

Ranije je beloruski internet portal „Tut“ izvestio da su u sredu uveče ljudi u civilu i maskama došli u dvorište višespratnih stambenih zgrada, gde se nalazi „trg promena“, kako bi uklonili belo-crveno-bele trake. Usledila je prepirka u kojoj je jedan od onih koji su „izašli da pitaju šta se događa“ udaren u glavu. Tada je čovek, Roman Bondarenko, odveden minibusom. Prema navodima portala, iz Centralnog okružnog odeljenja unutrašnjih poslova Minska doveden je u bolnicu sa informacijom da je „povredu zadobio tokom tuče“. U bolnici je operisan. U četvrtak je pres služba Ministarstva zdravlja Belorusije objavila da je Bondarenko preminuo. Istražni komitet Belorusije započeo je istragu o njegovoj smrti.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala