Vučić: Nećemo mačku u džaku, već sigurnu vakcinu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će srpske zdravstvene vlasti odobriti kupovinu vakcine protiv korona virusa tek kada one prođu provere i budu registrovane u zemlji proizvođaču.

Rekao je da je do sada Srbija potpisala različite ugovore sa „Kovaksom“, kao i sa kineskim i ruskim proizvođačima.

„Mi nismo želeli da učestvujemo u testiranju i zato čekamo da te vakcine budu registrovane u njihovim zemljama i tek tada će naše zdravstvene vlasti dati dozvolu da možemo da ih kupimo, jer nećemo mačku u džaku, već sigurnu vakcinu za naše građane", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Srbija sa kineskim „Sinefarmom“ 28. juna potpisala ugovor o poverljivosti podataka (NDA ugovor) i da još nema novina po tom pitanju, kao i da je potpisan NDA ugovor i sa Rusima 18. septembra i da se uskoro očekuje predlog ugovora.

On je kazao da je ugovor sa predstavnicima globalnog programa „Kovaks“ i EU potpisan 18. septembra.

Kaže da je dinamika isporuke 10.000 doza u decembru, 340.000 doza u prvom kvartalu, 500.000 u drugom, 500.000 u trećem i 450.000 u četvrtom kvartalu.

„Pokušaćemo da prvi kvartal stigne u januaru kako bismo mogli da obezbedimo kompletan zdravstveni sistem, vojsku“, rekao je Vučić.

On kaže da je EU sa „Astra Zeneke“ prešla na Fajzer-Biontek vakcinu, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala