Spasiti generala Smita: Načelnik Generalštaba britanske vojske izgubio se tokom vežbi

© Flickr / Alex HamiltonBritanska zastava
Britanska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
General Mark Karlton-Smit, načelnik Generalštaba Velike Britanije, izgubio se tokom vežbe nakon što je skočio iz helikoptera, saopštio je list „San“.

Incident se dogodio desetog novembra na poligonu u blizini Solsberija, gde je više od dve hiljade vojnika učestvovalo u vežbi „CERBERUS". Skok generala je trebao da se tajno izvede, prema standardima za izvođenje specijalnih operacija.

„General, koji je bivši komandant specijalnih snaga SAS, iskočio je iz helikoptera u pogrešno područje tokom posete poligonu, čija površina je oko 770 kvadratnih kilometara. Izveo je skok u sumrak iz helikoptera 'Vajldket' da bi podigao moral vojnicima. General je shvatio da se izgubio, tek kada je video da je helikopter odleteo, a njega niko nije sačekao“, navodi list.

Panika je nastala nakon što je postalo jasno da je helikopter odleteo, a general se nije pojavio. Vojska je očajnički pokušavala da mobilnim telefonom pozove generala i njegove pomoćnike, ali je bio jako loš signal.

Britanska vojska - Sputnik Srbija
Britanski general koji je uporedio Rusiju s DAEŠ-om ismejan na društvenim mrežama

U Ministarstvu odbrane su rekli da je ubrzo pronađen, vojska čak insistira na tome da se nije izgubio, već da je „bio tamo gde ga nisu očekivali“.

„Bio je trenutak kada su svi vojnici uzviknuli: "Dođavola...", shvativši da su izgubili komandanta. Njegov dolazak je bio važan, sve je bilo planirano za njega. Kada je postalo jasno gde je on, poslata je specijalna jedinica", rekli su u Ministarstvu odbrane.

Nestanak generala se dogodio, jer je pilot izabrao mesto sletanja na oko 600 metara dalje od planiranog.

Generalov poznanik izjavio je da je Karlton-Smit profesionalac i da nije u opasnosti.

„Mark je vojnik specijalne vojske. Dovoljno je da samo pogleda u nebo i pronaći će put. Dobar je u veštinama preživljavanja i spasavanja. Siguran sam da će ovo pamtiti kao smešan događaj. Takve stvari se dešavaju češće nego što možete zamisliti“, rekao je generalov poznanik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala