Ruska delegacija ide u Tursku, na agendi detalji zajedničkog centra za Karabah

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaDolazak ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabah
Dolazak ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon potpisivanja Memoranduma o zajedničkom centru za kontrolu primirja u Nagorno-Karabahu, delegacije dve zemlje će razmotriti detalje na sastanku u Turskoj.

Prema rečima šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua, predstavnici Rusije će stići u Tursku u petak.

„Smatramo važnom poziciju Rusije po pitanju Nagorno-Karabaha. U petak će u Tursku doći delegacija iz Rusije kako bismo razmotrili detalje u vezi sa formiranjem zajedničkog centra za kontrolu primirja u Nagorno-Karabahu“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Bakuu, prestonici Azerbejdžana.

Ministri odbrane Rusije i Turske Sergej Šojgu i Hulusi Akar potpisali su juče Memorandum o formiranju zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

Zajednički centar će se nalaziti na teritoriji Azerbejdžana i njegov zadatak će biti prikupljanje i provera informacija o poštovanju režima prekida vatre. Centar će služiti i za razmatranje bilo kakvih žalbi, pitanja ili problema, povezanih sa kršenjem sporazuma.

Ranije su se lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije dogovorili o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Prema ovoj izjavi, borbena dejstva prekinuta su od ponoći 10. novembra, Jermenija i Azerbejdžan se zaustavljaju na zauzetim položajima i moraju da razmene zarobljenike. Osim toga, u Nagorno-Karabahu su razmeštene ruske mirovne snage.

Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.  

Jermenski premijer Nikol Pašinjan nazvao je ovaj sporazum za njega izuzetno teškom odlukom. Sa druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisivanje dokumenta smatra kapitulacijom Jermenije. Alijev je rekao da je sporazum povoljniji za Baku, da je sada završena vojna faza i moguće je preći na politička pitanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala