Rusija bi mogla da razmotri izlazak iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da razmotri opciju povlačenja iz Organizacije o zabrani hemijskog naoružanja (OZHO) ukoliko ona nastavi da donosi šablonske odluke u vezi sa vladama zemalja koje ne odgovaraju Zapadu, upozorio je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je dodao da Rusija ipak ne postupa na tako drastičan način i to nikome ne savetuje.

„Ali, ako organizacija izgubi svaki autoritet i počne jednostavno šablonski da donosi odluke u vezi sa nepoželjnim vlastima, onda bi taj korak, sigurno, mogao da bude razmotren. Ali, mi ne činimo takve drastične postupke – izlazak iz OZHO, i drugima ne savetujemo to“, rekao je Nebenzja.

Kao najdrastičniji primer neobjektivnog odnosa OZHO, ruski ambasador u UN je naveo optužbe na račun sirijskih vlasti o primeni hemijskog oružja. Moskva i Damask smatraju da za tako nešto nema dokaza. Slična situacija je i kada je reč o incidentima sa Skripaljem i Navaljnim, naveo je on.

On kaže i da Zapad koristi OZHO protiv Rusije, konkretno, u vezi sa slučajem Navaljnog, iako je glavni cilj tih država bio i još uvek je - Sirija i njene vlasti.

„Neke poznate zapadne zemlje, članice OZHO i sekretarijat koji je u njihovom džepu – budimo otvoreni – koriste tu organizaciju, njen autoritet, ime, kako bi na stub srama stavile nepoželjne zemlje. I njihov glavni cilj u ovoj fazi je Sirija. Ona je ‘glavni osumnjičeni’. Sada u tu plejadu ulazimo i mi. OZHO je upotrebljena i kad smo mi u pitanju. I mi govorimo da je potrebno nešto preduzeti dok ne bude sve otišlo do đavola. Jer, Organizacija bi mogla da izgubi autoritet“, upozorio je Nebenzja.

Nebenzja je dodao i da Rusija, u celini gledano, smatra OZHO za važnu organizaciju.

„Treba, naravno, odvojiti organizaciju država-članica od Tehničkog sekretarijata koji je izvršni organ OZHO. Mi ne govorimo da sama organizacija nije važna ili da nam nije potrebna. To je najvažniji instrument za sprečavanje proizvodnje i primene hemijskog oružja. I ona je postigla mnogo na tom planu, laureat je i Nobelove nagrade“, naveo je ambasador.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala