Proizvođači prve ruske vakcine protiv kovida povećali proizvodnju

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcine protiv kovida
Vakcine protiv kovida - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvođači vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ u Rusiji povećavaju proizvodnju i već su prešli na reaktore velikih kapaciteta, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

„Vakcina je spremna u Rusiji i vakcinacija se odvija i sada dok razgovaramo, ali, naravno, moramo povećati proizvodnju. Mislim da svi proizvođači rade na povećanju proizvodnje, jer lanac snabdevanja jednostavno nije spreman za ogroman obim vakcina koje treba proizvesti. Povećavamo proizvodnju. U Rusiji smo već smo prešli sa srednjih reaktora (fermentatora) na velike. Verujemo da će već u decembru nivo proizvodnje biti veoma visok“, rekao je Dmitrijev u intervjuu za „Si-En-Bi-Si“.

On je istakao da su već prešli na velike reaktore i da je ovo veoma važan korak u Rusiji.

Ruski lekari - Sputnik Srbija
Ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik V“ mogla bi da se završe u maju ili junu sledeće godine

„Možda zaostajemo za planom za 1-1,5 meseca, ali sustižemo“, rekao je direktor Fonda i dodao da je obim proizvodnje ključni element za sve proizvođače.

Takođe je podsetio da će se vakcina proizvoditi u Indiji, Brazilu, Kini, Južnoj Koreji, a u toku je rad i sa drugim zemljama.

Koreja će danas objaviti o proizvodnom partnerstvu“, najavio je on.

„Naravno, znamo da i drugi proizvođači vakcina povećavaju proizvodnju, što je sjajno. Ruska ekonomija u velikoj meri zavisi od globalne. Želimo da se proizvode sve vakcine. Sada možemo da budemo deo globalnog portfelja vakcina. Očekujemo da će sledeće godine biti proizvedeno 500 miliona doza vakcina (u Rusiji i inostranstvu), možda će biti moguće i povećati količinu. Ali potrebno je da i Rusija i drugi proizvode što je više moguće“, zaključio je Dmitrijev.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. To je jedna od 10 vakcina koje se razvijaju u svetu na listi Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koje su najbliže kraju treće faze kliničkih ispitivanja i početku masovne proizvodnje. Rusija je poslala SZO zahtev za ubrzanu registraciju i prekvalifikaciju vakcine.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala