Pikolo flauta: Otkrijte sve čari malog, ali moćnog instrumenta

© Foto : Privatna arhiva Snježane PavićevićKada instrumente ukrste flautiskinje Ana Kaličanin Radivojević i Snježana Pavićević
Kada instrumente ukrste flautiskinje Ana Kaličanin Radivojević i Snježana Pavićević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pikolo flautistkinja Snježana Pavićević okupila je raznovrstan ansambl sa kojim će večeras od 18 i 20 časova na kamernoj sceni Beogradske filharmonije pokazati sve čari svog malog, ali moćnog instrumenta.

„Zamislili smo to kao druženje kolega iz orkestra koji sviraju različite instrumente i to one koji se retko predstavljaju solistički. Publika nema često prilike da izvan orkestra čuje pikolo flautu, tubu ili udaraljke. Pikolo flautu publika uglavnom poznaje kao visoki instrument koji se čuje iznad celog orkestra i možda misle da nije prijatno sedeti pored pikolo flaute u orkestru. Zato je naša malo šaljiva ideja da im pokažemo da pikolo flauta nije neomiljeni instrument u orkestru i da kolege rado sarađuju sa mnom“, kaže za Sputnjik Snježana Pavićević.

© Foto : Privatna arhiva Snježane PavićevićSnježana Pavićević i Aleksandar Radulović dočaraće doba renesanse
Pikolo flauta: Otkrijte sve čari malog, ali moćnog instrumenta - Sputnik Srbija
Snježana Pavićević i Aleksandar Radulović dočaraće doba renesanse

Najmanji i najveći duvački instrument

Sa Snježanom će svirati Ana Kaličanin Radivojević (flauta), Mihailo Samoran (klarinet), Sava Đurić (fagot), Kornel Papišta (tuba), Aleksandar Radulović (tamburin), Jelena Dimitrijević (violina), Ivana Uzelac (viola), Pavle Popović (violončelo), Milana Zarić (harfa) i Slađana Gajić (klavir).

„Biće različitih kombinacija. Pikolo flauta i tamburin je vrlo neobičan duet. Biće to jedna malo renesansna kompozicija. Imaćemo i različita trija (pikolo, fagot i klavir; pikolo, klarinet i klavir), pa duet pikolo flaute i tube — najveći i najmanji duvački instrument. Sviraću duet sa harfom i u kvartetu sa gudačima (violina, viola i violončelo)“, najavljuje Pavićević.

© Foto : Privatna arhiva Snježane PavićevićNajmanji i najveći duvački instrument - Snježana Pavićević (pikolo flauta) i Kornel Papišta (tuba)
Pikolo flauta: Otkrijte sve čari malog, ali moćnog instrumenta - Sputnik Srbija
Najmanji i najveći duvački instrument - Snježana Pavićević (pikolo flauta) i Kornel Papišta (tuba)

Pikolo flauta i budilnik

Snježana će zajedno sa kolegama iz orkestra izvesti repertoar širokog raspona, od renesanse do savremenih dela i pokazati kako glumi alarm i imitira muve ili svica.

„Imaću duet i sa jednim neobičnim instrumentom — budilnikom. Biće tu različitih zvukova, kombinacija instrumenata i žanrova. Izvešću i kvartet koji je pre dve godine violinista Aleksej Gudesman, gost Beogradske filharmonije, napisao za flautu, violinu, violu i čelo. Pitala sam ga da li mogu njegovu kompoziciju da sviram na pikolo flauti i on je bio oduševljen. Voli sve te lude ideje. Sve što je neobično je dobrodošlo“, ističe Snježana Pavićević.

© Foto : Privatna arhiva Snježane PavićevićFlauta među gudačima - Jelena Dimitrijević (violina), Ivana Uzelac (viola), Pavle Popović (violončelo) i Snježana Pavićević (pikolo flauta)
Pikolo flauta: Otkrijte sve čari malog, ali moćnog instrumenta - Sputnik Srbija
Flauta među gudačima - Jelena Dimitrijević (violina), Ivana Uzelac (viola), Pavle Popović (violončelo) i Snježana Pavićević (pikolo flauta)

Pikolo flauta solo danas

Savremeni kompozitori su sve zainteresovaniji za pikolo flautu.

„U baroku nije bilo pikolo flaute, u klasici je retko korišćena. Betoven ju je u svega tri simfonije koristio. Od romantizma pa naovamo ona postaje zastupljenija u simfonijskoj literaturi. Neretko imate i po dve — tri pikolo flaute, kao kod Malera i Šostakoviča. Često se koristi i uvek se čuje, jer od svih duvača proizvodi najviše tonove. Moderne pikolo flaute su lepo izbalansirane, registri su ujednačeni. Ne dešava se više da gornji registar bude prodoran, a donji da jedva čujemo, tako pikolo flautu sada možemo da slušamo i solo“, navodi Snježana Pavićević i dodaje da su kompozitori sve zainteresovaniji za pisanje partitura za kamerne ansamble sa pikolo flautom.

© Foto : Privatna arhiva Snježane PavićevićSnježana Pavićević i Mihailo Samoran
Pikolo flauta: Otkrijte sve čari malog, ali moćnog instrumenta - Sputnik Srbija
Snježana Pavićević i Mihailo Samoran

U svakoj epohi ova pikolo flautistkinja, članica Beogradske filharmonije, ima neku dragu kompoziciju i ističe da se njen instrument najbolje slaže sa svojom grupom — sa flautama.

„To je najprirodniji spoj. Imamo i alt i bas flaute, pa se može napraviti čitav ansambl flauta i tu se pikolo flauta najbolje uklapa. Ali sve kombinacije koje će publika čuti večeras su vrlo prijemčive i prijatne za uši“, kaže Snježana Pavićević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala