Pašinjanove pristalice opoziciji: Pre nego što kažete „ne“ prekidu rata ─ recite „ne“ mirovnjacima

© REUTERS / FRANCESCO BREMBATIRuski mirovnjaci u Karabahu
Ruski mirovnjaci u Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajuća jermenska parlamentarna frakcija „Moj korak“ predlaže opoziciji, koja zahteva ostavku premijera Nikola Pašinjana, da se, pre nego što kaže „ne“ sporazumu o prekidu rata koji omogućava da izbegnu mnogobrojne žrtve i potpuno izgubi Karabah, suprotstavi prisustvu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu, prenosi Sputnjik Jermenija.
„Pre razmatranja legitimnosti sporazuma o prekidu karabaškog rata, opoziciji predlažemo da se izjasni da se zalaže protiv ruskog posredovanja, za povlačenje ruskih mirovnjaka iz zone sukoba i da se slaže sa nastavkom rata“, navedeno je u saopštenju frakcije.

Opozicione snage su, prema frakciji, takođe dužne da predstave „mapu puta za postizanje pobede u obnovljenom ratu“.

Vladajuća politička frakcija takođe je naglasila da trilateralni sporazum koji je Pašinjan potpisao sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, Vladimirom Putinom i Ilhamom Alijevim smatra „prilikom da se izbegne potpuni gubitak Arcaha (jermenski naziv za Karabah) i hiljade ljudskih žrtava“.

Ruski vojni helikoper Mi-24 - Sputnik Srbija
Ruski mirovnjaci u Karabahu koristiće borbene helikoptere /video/
„Uvereni smo da javnost treba da dobije odgovore na sva pitanja koja je brinu. Istovremeno, ne planiramo da učestvujemo u zasedanjima koja bi mogla da destabilizuju situaciju i ugroze front i ljude koji se tamo nalaze“, saopštila je vladajuća frakcija.

Protesti zbog prekida vatre u Karabahu

Jermeniju poslednjih dana potresaju nemiri zbog potpisivanja primirja sa Azerbejdžanom, kojim je veliki deo Karabaha izgubljen. U sredu je održan veliki miting opozicije na kojem je zatražena ostavka premijera Nikola Pašinjana.

Međutim, opozicija Jermenije nije uspela da izdejstvuje održavanje vanrednog zasedanja jermenskog parlamenta, sazvanog zbog pitanja Pašinjanove ostavke i poništavanja sporazuma o Nagorno-Karabahu, zbog nedostatka kvoruma. Poslanici vladajuće frakcije nisu došli na zasedanje.

Prethodno su lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije dogovorili o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Primirje je stupilo na snagu u ponoć 10. novembra. Dogovoreno je da se Jermenija i Azerbejdžan zaustave na zauzetim položajima i da razmene zarobljenike. Sporazum predviđa da Nagorno-Karabahu budu razmeštene ruske mirovne snage.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala