Nađeno rešenje za spas srpske svetinje na Kosovu

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problem sa putem Dečani-Plav, koji je trebalo da ide kroz zaštićenu zonu manastira konačno je rešen. Odlukom Saveta za nadgledanje zaštićenih zona usvojen je aranžman koji će zaštiti od oštećenja manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji.

„Odlukom Saveta za nadgledanje zaštićenih zona usvojen je aranžman koji će zaštititi manastir od gradnje međunarodnog puta, koji će ići zaobilaznicom, a zauzvrat omogućiti rehabilitaciju postojećeg puta kroz zonu za lokalnu upotrebu. Time je obezbeđeno poštovanje zakona“, objavio je na Tviteru iguman Visokih Dečana Sava Janjić.

Savet za sprovođenje i nadgledanje zaštićenih zona (SSN) na sastanku u Prištini je usvojio aranžman o rehabilitaciji puteva u opštini Dečani u saglasnosti sa relevantnim zakonom Kosova o specijalnim zaštićenim zonama (SZZ) od 15. juna 2008. godine, saopštila je Kancelarija EU na KiM.

Kako je navedeno, ovaj aranžman uključuje sinhroni razvoj međunarodnog obilaznog puta izvan granica SZZ i lokalnog puta unutar SZZ.

„Sam aranžman ima za cilj podsticanje odnosa među zajednicama kroz zaštitu verskog kulturnog nasleđa i jačanje ekonomskog razvoja opštine Dečane kao i samog regiona. Članovi SSN-a ce pratiti primenu aranžmana uz podršku Kfora koji ce delovati u okviru svog mandata“, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, u nekoliko navrata teške građevinske mašine okruživale su manastir Visoki Dečani, biser srpske i svetske kulturne i hrišćanske baštine iz 14. veka, koji je pod zaštitom Uneska. Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila bila su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima. Radovi su prekidani intervencijom Kfora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala