Lavrov veruje u Sporazum o Karabahu

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uveren je da će se Sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu poštovati. Trenutno nema nikakvih nagoveštaja o njegovom kršenju, rekao je ruski ministar. U obraćanju novinarima objasnio je da u Nagorno-Karabahu neće biti turskih mirovnjaka.
„Uveren sam da će celovitost tog Sporazuma biti očuvana i da će se on biti poštovan. Vidim mnoge političke snage u Jermeniji koje shvataju ono što se dešava i izvode ispravne zaključke“, rekao je Lavrov.

Kako je dodao, Sporazum stvara čvrstu osnovu za napredak u procesu normalizacije.

„Veoma se nadam da će ovaj petogodišnji period koji smo počeli - petogodišnji boravak kontingenta ruskih mirovnjaka – omogućiti da se stvore čvrste osnove za dalji napredak u pravcu normalizacije“, naveo je Lavrov.

Ministar je, takođe, naglasio da turskih mirovnjaka neće biti u regionu Nagorno-Karabaha.

„Granica mobilnosti turskih mirovnjaka biće prostorije zajedničkog centra za kontrolu primirja koji će se nalaziti na teritoriji Azerbejdžana, a ne na teritoriji gde se odvijao sukob. Što se tiče izjava iznetih na tu temu u turskom parlamentu, da će turski mirovnjaci raditi po istoj osnovi kao i ruski, to se odnosi isključivo na centar koji će biti stacionaran i nikakvih misija izvan njega neće biti“, objasnio je Lavrov.

Najnoviji Sporazum, koji je postignut uz učešće Rusije, od prethodnih se razliku je po tome što predviđa realan sistem monitoringa situacije u regionu, dodao je on.

„Nov kvalitet svim tim sporazumima bio je dat onda kada su na nivou predsednika Rusije, Azerbejdžana i premijera Jermenije poslednjih nedelju dana vođeni intenzivni pregovori. Po nekoliko puta u toku dana predsednik Putin je razgovarao sa svakim od njih i pažnja je bila usredsređena na to da se usaglasi mirovna operacija. Na kraju je postignut dogovor, a sastav je odredila Rusija na molbu Bakua i Jerevana“, naveo je ruski ministar.

Kako je objasnio monitoring centar će raditi u distancionom režimu uz korišćenje dronova i drugih tehnologija.

Lavrov je rekao i da ne sme biti iluzija o tome da bi sedam regiona Nagorno-Karabah ostalo u istom položaju kao pre mesec dana.

Prema njegovim rečima, „odgovorne vlasti su dužne da objasne stanovništvu da će u jednoj etapi procesa normalizacije to morati da se realizuje u skladu sa principima koji su već godinama na stolu, koje je predložila Minska grupa OEBS i koji su stvorili idealan put da se problem reši bez krvoprolića, bez štete po bezbednost bilo koga u tom regionu, a pre svega Jermena i drugih etničkih grupa koje žive u Karabahu“, naveo je on.

Moskva, dodao je, vidi kako opozicija u Jermeniji pokušava da spekuliše po pitanju postignutog Sporazuma.

„Da, registrovali smo proteste koji su pokrenuti u Jerevanu. Vidimo do koje mere opozicija pokušava da spekuliše“, rekao je Lavrov.  Kako je dodao, da je postignuto diplomatsko rešenje za Karabah pet oblasti bi svakako pripali Bakuu – ali mirnim putem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala