Lavrov: Prvo zvanični rezultati izbora u Americi, pa čestitka Putina

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povoda za spekulacije na temu zašto predsednik Rusije Vladimir Putin još nije čestitao pobedniku američkih predsedničkih izbora nema. Rusija ne vidi osnovu za tako nešto pre objavljivanja zvaničnih rezultata, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. To se u Americi nije dogodilo, dodao je on.

U slučaju dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću, ne očekujemo revolucionarne promene u politici prema Rusiji, dodao je ministar.

„Neke revolucionarne promene u politici prema Rusiji ne očekujemo. Amerika je duboko podeljena i to vidimo po rezultatima glasanja na predsedničkim izborima“, rekao je Lavrov ruskim i stranim novinarima.

Kada je reč o čestitkama pobedniku, šef ruske diplomatije kaže da tu nema mesta spekulacijama i naveo da to nisu uradile ni Kina ni Meksiko.

„Ne bih u tome tražio teorije zavere. To je uobičajena učtiva praksa“, rekao je on.

Kako kaže, oni koji misle da je moguće čestitati pre zvaničnih rezultata imaju na to pravo.

„Znamo kako su 2016. godine mnogi lideri Evrope čestitali kandidatu koji je izgubio pa su posle brzo povlačili čestitke“, rekao je Lavrov i dodao da su sve čestitke do sada zasnovane na procenama medija, društvenih mreža.

„Mi imamo drugačiji pristup tome. Moramo sačekati zvanične rezultate“, rekao je Lavrov i izrazio nadu da će Vašington, koji sam ima tako arhaičan sistem glasanja, manje pažnje posvećivati izborima u drugim zemljama.

Takođe je dodao da će biti uvredljivo ako SAD ponovo preko leđa Rusije budu rešavale svoj unutrašnje probleme.

„Za poslednje četiri  godine, od poslednjih meseci predsedničkog mandata Baraka Obame bila je raširena takva rusofobija u američkom društvu da je to sada već postalo deo političke kulture. Biće uvredljivo ako Amerika bude pokušavala da ujedini naciju na toj rusofobnoj osnovi“, zaključio je Lavrov.

Predsednički izbori u Americi održani su 3. novembra. Nakon što su mediji proglasili kandidata Demokratske strane Džozefa Bajdena za pobednika, to je učinio i on sam, dok je aktuelni predsednik Donald Tramp rekao da je daleko od toga da su izbori gotovi i da će pravdu tražiti na sudu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala