Lavrov: Mnogi na Zapadu ne žele stabilizaciju situacije u Belorusiji

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti pristalica beloruske opozicije u Minsku
Protesti pristalica beloruske opozicije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnoge snage na Zapadu zainteresovane su za održavanje napete situacije u Belorusiji, ali potrebno je prekinuti mešanje u unutrašnje stvari zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Iako na svakom ćošku izjavljuju da to nije pokušaj promene vlasti u Belorusiji, nije pokušaj zabijanja klina između Belorusije i Rusije, ipak se sve ove mlake zakletve ne potvrđuju u praksi. Beloruska opozicija aktivno se finansira, aktivno podstiče da zauzme upravo takvu beskompromisnu ​​politiku“, rekao je Lavrov na onlajn konferenciji za novinare.

On je rekao da je iskustvo Belorusije u protestima je veoma tužno i čak i „sponzori“ shvataju „besmislenost ovog poduhvata“, ali ne mogu da se zaustave.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo više „od onoga što se spolja radi na održavanju konfrontacione atmosfere“.

Lavrov je primetio da iz inostranstva ne samo što teče novac za finansiranje protesta u Belorusiji, „već se iz Varšave i Vilnjusa putem društvenih mreža distribuiraju i uputstva, mi smo ih videli“.

Pripadnici policije tokom protesta u Minsku - Sputnik Srbija
Policija, žandarmerija, specijalna tehnika: Minsk se sprema za nove proteste

„Uputstva za pravljenje zapaljivih smeša i eksploziva. Molotovljevi kokteli i još mnogo toga“, precizirao je ministar.

„Naš stav je vrlo jednostavan. Neophodno je prestati sa mešanjem u unutrašnje poslove Belorusije, potrebno je stimulisati sve Beloruse, uključujući i opoziciju, da učestvuju u procesu političkog rešavanja situacije“, naglasio je Lavrov.  

On je dodao da je Moskva zabrinuta zbog kontinuiranih nemira u Belorusiji nakon predsedničkih izbora, ali sa zadovoljstvom primećuje smanjenje broja učesnika protesta.  

Smanjenje „masovne aktivnosti (protesta) očigledno odražava shvatanje onih ljudi koji su iskreno izlazili na ulice, želeli da se čuju... da ipak treba smiriti situaciju i treba preći na konstruktivan dijalog“, rekao je Lavrov podsećajući na ranije predložene ustavne reforme.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala