Koji su automobili najkvalitetniji: Nemci objavili izveštaj /foto/

© AFP 2023 / PATRIK STOLLARZSUV mercedes-benz GLC
SUV mercedes-benz GLC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka organizacija TÜV, koja se bavi tehničkim pregledima u toj državi objavila je listu vozila, klasifikovanih po starosti, sa najmanje i najviše grešaka. Obrađeno je čak devet miliona vozila pa o reprezentativnosti uzorka ne treba previše raspravljati.

U ovoj statistici su opšte inspekcije vozila koje su sprovedene od jula 2019. do juna 2020. godine, a zvanični naziv statistike je „TÜV Report 2021“ (TÜV-ov izveštaj 2021), objavila je Revija HAK, a prenosi Poslovni dnevnik.

Glavne kategorije u pregledu su: prednja i zadnja svetla, kočnice, gubitak ulja, kočnice, funkcionisanje kočnice, funkcionisanje ručne kočnice, pokazivači smera, upravljački sistem, kočničko ožičenje, korozija, izduvni sistem, kontrolna jedinica motora…

Kao i prošle godine, veliki pobednik je „SUV mercedes-benz GLC, koji u kategoriji do tri godine starosti ima samo 1,7 odsto grešaka. Na drugom mestu je B klasa sa 2,2 odsto nedostataka u istoj kategoriji starosti, a odmah iza nje je „opel insignija s“, takođe, sa 2,2 odsto.

Pogled na statistiku pokazuje da kvalitetni automobili ne moraju nužno da budu skupi (pogotovo u starijim godištima) i da kvalitet više nije nešto što se isključivo povezuje sa premijum proizvođačima. Na primer, vozila kao što su „mazda 2“, „opel adam“ ili „honda jaz“ postižu ocenu s niskom stopom kvarova na prvom opštem pregledu posle tri godine.

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALL"Opel insignija" visoko rangiran, na trećem mestu.
Koji su automobili najkvalitetniji: Nemci objavili izveštaj /foto/ - Sputnik Srbija
"Opel insignija" visoko rangiran, na trećem mestu.

Stope glavnih nedostataka: 3,7 odsto „opel adam“, 3,9 odsto „honda jaz“ ili 4,5 odsto „mazda 2“. Ali, mali automobili zadržavaju kvalitet s godinama. To potvrđuje pogled na ocenu sedmogodišnjaka: „opel adam 10,3 odsto“, „mazda 2“ 10,5 odsto i „honda jaz“ 11,7 odsto. I to posle pređenih 61.000 do 68.000 kilometara.

Najbolji u klasama

U klasi mikro automobila „opel adam“ pobeđuje četvrti put zaredom (3,7 odsto). U kategoriji malih automobila „audi A1“ ponovno je zauzeo prvo mesto (3,3 odsto). Promena u kompaktnoj klasi – „hjundai i30“ (2,5 odsto) zamenjuje „Mercedesovu“ A klasu.

Pobedu u srednjoj klasi preuzima „opel insignija“ (2,2 odsto) od prošlogodišnjeg pobednika „Mercedesove“ C klase.

U klasi monovolumena najbolja je B klasa (2,2 odsto). Ukupni pobednik „mercedes GLC“ (1,7 odsto) po drugi je put pobednik SUV-a.

Treba napomenuti i neke zanimljivosti, a to je da se mnogo „Dačija“ na dnu lestvice može povezati i sa priznanjem vlasnika da slabo održavaju svoja vozila. To je i najvažnija poruka ovakvih istraživanja – kvalitetnim održavanjem sprečićete mnoge kvarove.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala