Ko će finansirati rad ruskih mirovnjaka u Karabahu

© Sputnik / Юriй Strelec / Uđi u bazu fotografijaKonvoj sa ruskim mirovnim snagama na putu za Nagorno-Karabah
Konvoj sa ruskim mirovnim snagama na putu za Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pružanju finansijske podrške ruskom mirovnom kontigentu koji će biti raspoređen na teritoriji Nagorno-Karabaha.

Prema ukazu „O merama za podršku mira u Nagorno-Karabahu“ ruskog predsednika, koji je potpisan 10. novembra, vladi Rusije je naloženo da, prema utvrđenom redu, obezbedi finansiranje troškova povezanih sa realizacijom aktivnosti ruskog mirovnog kontigenta.

Dokument predviđa pružanje materijalne podrške vojnicima koji čine taj kontigent i isplatu novčanog sledovanja, uključujući pružanje dodatnih garancija i kompenzacija, što se odnosi i na članove njihovih porodica.

Danas se ministar odbrane Azerbejdžana, general-pukovnik Zakir Hasanov sastao sa komandantom mirovnih snaga Rusije koje će biti razmeštene u Karabahu. Oni su razgovarali o pitanjima organizacije i realizacije mirovne misije, saopštila je pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Ranije je saopšteno da će se rotacija ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu odvijati najmanje dva puta godišnje.

Generalštab vojske Rusije je objavio da je proteklog dana u Nagorno-Karabah prebačeno 414 pripadnika ruskih mirovnih snaga i nekoliko desetina automobila i drugih vozila, kao i osam helikoptera i dronova.

U noći 10. novembra Rusija, Azerbejdžan i Jermenija potpisali su sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. U njemu se navodi da se azerbejdžanska i jermenska vojska zaustavlja na zauzetim položajima i da će razmeniti zarobljenike, a u regionu će biti raspoređeni ruski mirovnjaci.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala