„Budžahedini“ u SAD: Sanjaju građanski rat, hteli da ubiju guvernerku Mičigena u TV prenosu /video/

© AP Photo / Brennan Linsley Naoružana Amerika
Naoružana Amerika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naoružana „milicija“ u Mičigenu planirala je da otme i ubije guvernerku Grečen Vitmer, zauzme zgradu državne uprave i likvidira više osoba u direktnom televizijskom prenosu, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca te američke države. U optužnici se ova grupa naziva „budžahedinima“ koja je htela da izazove građanski rat.

Adam Foks (37), vođa te grupe, optužen je za zaveru sa elementima terorizma i planiranje ubistva Vitmerove i drugih članova državne uprave Mičigena, saopšteno je iz kancelarije tužioca, prenosi „Detroit fri pres“.

Agent FBI - Sputnik Srbija
Otmica guvernerke, napad na vladine zgrade: FBI tvrdi da je sprečio planirani prevrat u Mičigenu

Optužnicom je obuhvaćeno 14 osoba umešanih u zaveru koju je u oktobru razotkrio FBI.

Državna tužiteljka Mičigena Dana Nesel rekla je da su optuženi pokušali da započnu građanski rat zbog odluka guvernerke u vezi sa pandemijom virusa korona.

„Plan A je predviđao regrutovanje 200 ljudi koji bi zauzeli zgradu državne uprave dok zaseda Kongres Mičigena. Kongresmeni bi bili uzeti za taoce i likvidirani u TV prenosu. Akcija bi trajala nedelju dana i niko ne bi preživeo“, navode iz tužilaštva.

Rezervni plan je predviđao da posle zauzimanja zgrade svi izlazi budu zaključani, a zgrada onda zapaljena, saopštili su iz tužilaštva.

Ova grupa je nazvana „Volverin stražar“, po životinji iz roda kuna koja živi u Mičigenu. Na njihovoj Fejsbuk stranici navedeno je da se radi o „grupi patriota koja spaja i regrutuje individualce koji slično razmišljaju“.

U sudskim dokumentima ova grupa nazvana je „budžahedinima“.

„Radi se o kovanici izvedenoj od reči mudžahedin i upućuje na naoružane i trenirane borce, koji su spremni da umru za svoj cilj. Budžahedini su često otpadnici iz redova vojske ili policije koji se pripremaju za „bugalu“, odnosno građanski rat koji očekuju i ustanak protiv vlade“, navode iz tužilaštva.

Od 14 pripadnika ove grupe, osam je optuženo po mičigenskim zakonima, dok šest očekuje federalna optužnica. Svi bi trebalo da se pojave pred sudom u naredna dva meseca.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala