Azerbejdžan: Učešće Turske u novoj raspodeli snaga na Južnom Kavkazu ne treba da izaziva strah

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPogled na Stepanakert u Nagorno-Karabahu
Pogled na Stepanakert u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prisustvo Turske na Južnom Kavkazu nikoga ne treba da plaši, konfiguracija snaga na terenu je sada takva da su tu prisutni Azerbejdžan, Turska, Rusija i Iran, izjavio je azerbejdžanski ambasador u Moskvi Polad Bulbul Oglu.
„Turska je bratska zemlja i strateški saveznik Azerbejdžana. Danas se na Južnom Kavkazu pojavljuje nova geopolitička situacija. Turska de fakto učestvuje u tom procesu“, rekao je on na konferenciji za novinare u međunarodnoj informativnoj agenciji „Rusija sevodnja“.

Kako je rekao, Iran je podržao teritorijalni integritet Azerbejdžana, na Južnom Kavkazu su Rusija, Turska, Iran i Azerbejdžan.

„Ovo je konfiguracija koja danas postoji. Stoga prisustvo Turske ne bi trebalo nikoga da uplaši“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Baku zatražio od Rusije informacije o sirijskim militantima koji su učestvovali u borbama u Kararabhu. Ambasador je odbacio navode o sirijskim plaćenicima i nazvao ih insceniranim fejkovima.

Istovremeno, on je dodao da Baku garantuje da će biti sačuvani istorijski i kulturni spomenici Jermenije, koji se nalaze u regionima Nagorno-Karabaha koji su vraćeni Azerbejdžanu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

Ministri odbrane Rusije i Turske Sergej Šojgu i Hulusi Akar potpisali su memorandum o formiranju zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre u Nagorno-Karabahu u sredu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov demantovao je ranije novu izjavu Ankare o učešću Turske u mirovnoj misiji u Karabahu. Kako je rekao, o toj temi se nije razgovaralo, nije bilo takvih sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala