„Almaz—Antej“ demantuje holandsko tužilaštvo o slučaju MH17

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKonferencija za medije predstavnika koncerna "Almaz Antej" o izveštaju Zajedničke istražne grupe o padu aviona Boing 777 sa leta MH17
Konferencija za medije predstavnika koncerna Almaz Antej o izveštaju Zajedničke istražne grupe o padu aviona Boing 777 sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojna kompanija „Almaz—Antej“ demantovala je navode holandskog tužilaštva koje tvrdi da kompanija nije poslala odgovor o imenovanju stručnjaka u okviru istrage pada malezijskog „boinga“ u Ukrajini 2014. godine.
„'Almaz–Antej' demantuje saopštenje holandskog tužilaštva o tome da koncern nije poslao odgovor u okviru istrage o padu aviona na letu MH17 u julu 2014. godine. Istražnom sudiji u Holandiji je 4. septembra, kao odgovor na zahtev o pružanju pravne pomoći, poslat imejl sa informacijama o imenovanju naših stručnjaka za istragu, a 21. septembra je od istražnog sudije primljena potvrda o prijemu naše poruke i uspostavljanju kontakta“, saopštila je kompanija Sputnjiku.

„Almaz—Antej“ navodi da kompanija poseduje oba pisma.

Danas, tokom saslušanja u okviru istrage o padu malezijskog aviona, holandska tužiteljka Manon Riderbeks izjavila je da istražni sudija još nije imenovao eksperte kompanije „Almaz—Antej“ u cilju dalje istrage slučaja MH17, jer ruska strana nije odgovorila na njegov zahtev.

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Svih 298 putnika i članova posade koji su se nalazili u avionu su poginuli.

Nezavisno jedna od druge, tehničku istragu sproveli su Ujedinjena istražna grupa (JIT), koju su predvodili Holanđani, i ruski koncern „Almaz—Antej“. Zaključci do kojih su došli stručnjaci koncerna ne podudaraju se sa zaključcima stručnjaka JIT. Glavne protivrečnosti se tiču mesta lansiranja rakete koja je oborila avion i ugla njenog udara.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, pak, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva — Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren iz raketnog sistema „buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ne sme da istražuje pad aviona na istoku Ukrajine, a Moskva može da prizna rezultate istrage ako u potpunosti učestvuje u njoj.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala