Vladika saslušan zbog liturgije, vernici ispred crnogorskog Centra bezbednosti

© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaEpiskop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo
Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo večaras je saslušan je u Centru bezbednosti Podgorica povodom liturgije koju je služio na Mitrovdan u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Vladika Kirilo je u podgorički Centar bezbednosti došao u pratnji advokata Boža Milonjića posle poziva nadležnih organa da da izjavu u vezi sa ovim događajem.

Po završetku saslušanja vladika je za Radio Svetigoru kazao da Crkva stalno poziva narod na poštovanje zdravstvenih mera i poručio onima koji brinu za zdravlje građana da narod Crne Gore od Crkve može dobiti samo blagoslov i duševno i telesno zdravlje. On je rekao da se oseća povređenim jer nije bio u Crnoj Gori godinu dana, pa je očekivao da će biti sa radošću primljen, prenosi Mitopolija crnogorsko-primorska.

„Mi ćemo i dalje sa svojim narodom da podnosimo i bolest i tugu, i radost i gonjenja, i sve što treba. Očekujemo da će i Crna Gora konačno poći putem demokratije, gde će se poštovati prava svih građana Crne Gore, njihovo zdravlje i duševno i telesno, gde neće biti podela po nacionalnim, verskim i partijskim osobenostima ljudi, kako se to uočava posebno u nekoliko poslednjih godina u Crnoj Gori. Iz nekih centara akcenat se postavlja na partijskom pripadništvu ljudi i time se vrši podela u narodu. Nadam se da će nova Vlada, nova vlast koja je izabrana većinskom voljom naroda, raditi pametno, mudro, sa Božijim blagoslovom”, kazao je vladika Kirilo.

Na pitanje da li je kao episkop u Južnoj Americi, čija episkopija se proteže na preko dvadeset država u kojima su takođe na snazi epidemiološke mere, imao priliku da čuje da su igde privođena ili saslušavana sveštena lica zbog obavljanja verske službe koja nije zabranjena, vladika Kirilo je odgovorio da su od početka pandemije u Južnoj Americi sveštena lica tretirana kao i medicinsko osoblje, sa slobodnim pristupom obolelima i drugim vernicima. Kada su bogosluženja vršena sa ograničenim brojem ljudi, niko nikada nije došao da proverava ili procesuira sveštenike.

Advokat Božo Milonjić je kazao da je da će Državno tužilaštvo uz pomoć policije nastaviti da ovaj slučaj ispituje do kraja i da ih interesuje ko je organizovao liturgiju u nedelju 8. novembra:

„Mi smo za sad završili. Vladika je dao izjavu u svojstvu građanina. Šta će dalje biti, videćemo. Sve zavisi od postupanja policije i tužioca”, zaključio je advokat Milonjić.

Tokom saslušanja ispred Centra bezbednosti okupio se narod u znak podrške episkopu Kirilu, ali i protesta zbog nastavka progona arhijereja i sveštenika.

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici na praznik Svetog Dimitrija Solunskog služena je liturgija sa sedmodnevnim pomenom preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, podseća se u saopštenju mitropolije.

Prethodno je, 8. novembra, istim povodom u podgoričkom Centru bezbednosti po nalogu tužioca saslušavan i otac Dalibor Milaković.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala