Uvodi se policijski čas u crvenoj zoni na Kosmetu

© Sputnik / Ruslan KrivobokPriština
Priština - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti poručio je da su projekcije Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu i Metohiji u vezi sa korona virusom izuzetno pesimistične i da su u skladu sa tim donete određene mere kako bi se broj zaraženih smanjio, prenosi Koha.

Hoti je najavio da će u opštinama i gradovima koje su pod visokim rizikom, odnosno u crvenoj zoni biti uveden policijski čas od 19 sati.

„U crvenoj zoni su Priština, Podujevo, Đakovica, Gnjilane, Uroševac, Kosovo Polje, Južna Mitrovica, Obilić, Peć i Štimlje. Dozvoljavamo da se ekonomska aktivnost odvija do 19 sati sa specifičnostima iz priručnika za zaštitu od korona virusa. Od 19 sati svaka privredna aktivnost se zatvara, uvodi se potpuno ograničenje kretanja građana, uvodi se policijski čas u ovim opštinama. Ulaz i izlaz je zabranjen u ovim opštinama od 19 sati“, rekao je Hoti.

Hoti je rekao da će nove mere stupiti na snagu u petak.

On je na konferenciji za novinare predstavio mapu sa stopom infekcija na 100 hiljada stanovnika, rekavši da vlada želi da smanji ove brojke.

„Preduzete mere su poboljšale našu situaciju, ali kada se pandemija vratila u region, povećava se broj zaraženih i kod nas. Reorganizacija je urađena, imamo 838 kreveta. Povećao se čak i broj sa pristupom kiseoniku. U Univerzitetskom kliničkom centru i bolnicama je hospitalizovano 626 pacijenata", rekao je Hoti.

On je ocenio da je situacija vrlo ozbilja i da to potvrđuju konkretni podaci koji građani mogu videti.

„S obzirom na kapacitet moramo voditi računa o konkretnijim merama. Testovi su utrostručeni poslednjih nedelja, broj pozitivnih slučajeva je oko 1 od 3 koji se testiraju, a ponekad i do 50 procenata bude pozitivih. Čak su i smrtni slučajevi u porastu. Projekcije su prilično su pesimistične", rekao je Hoti.

Na mapi koja je predstavljena opštine su podeljene u tri grupe i to:

Zelena grupa niskog rizika sa brojem zaraženih na 100 hiljada stanovnika je ispod 75 slučajeva.

Narandžasta, gde se kreće od 76 do 150 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika; i

Crvena, sa najvećim rizikom, gde broj zaraženih u toku nedelje prelazi cifru od 150 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala