U Nagorno-Karabah prebačena četvrtina ruskih mirovnih snaga

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaDolazak ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabah
Dolazak ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom proteklog dana u Nagorno-Karabah prebačeno je 414 ruskih vojnika u sastavu mirovnih snaga i nekoliko desetina automobila i drugih vozila, kao i helikopteri i bespilotne letelice, izjavio je u sredu načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj.

Ukupno bi u grupi trebalo da bude 1.960 vojnika sa malokalibarskim oružjem, 90 oklopnih transportera, 380 vozila i druge tehnike.

„Tokom dana izvršeno je 27 naleta. Prevezeno je 414 vojnika, 54 jedinice automobilske i specijalne tehnike, osam helikoptera, kao i dva sistema bespilotnih letelica“, precizirao je Rudskoj.

On je dodao da će duž kontakt linije u Nagorno-Karabahu biti postavljeno šesnaest osmatračnica.

„U cilju kontrole usklađenosti sa sporazumima između Jermenije i Azerbejdžana, planirano je postavljanje 16 osmatračnica zonama odgovornosti ‘Sever’ i ‘Jug’. One će biti smeštene duž kontakt linije u Nagorno-Karabahu i duž Lačinskog koridora“, objasnio je Rudskoj na brifingu.

Planirano je da osmatračnice budu raspoređene od 12. novembra kako bi se osigurala bezbednost civilnog stanovništva u zoni odgovornosti „Jug“ u Nagorno-Karabahu, gde su se do nedavno odvijala aktivna borbena dejstva. 

Osmatračnice imaju „zadatak da prikupljaju informacije o slučajevima kršenja prekida vatre, odmah prenesu te podatke komandi mirovnih snaga, kao i da održavaju bezbednost tranzitnog saobraćaja i suzbijaju nezakonite radnje protiv civila“.

General je dodao da će to doprineti brzom prelazu ka mirnom životu i povratku izbeglica.

U sastavu mirovnog kontingenta uključene su i jedinice ruske vojne policije, koje će patrolirati duž kontakt linije, pratiti konvoje i teret.

Rudskoj je saopštio i da su ruski mirovnjaci u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu preuzeli su kontrolu nad Lačinskim koridorom i deonicom puta Lačin-sovhoz Lisogorski.

​Ruska vojska koja deluje u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu uspostavila je direktne kanale veze sa generalštabovima oružanih snaga Azerbejdžana i Jermenije, kako bi se sprečili incidenti i obezbedila bezbednost mirovnih snaga.  

„Zajedno sa jermenskom i azerbejdžanskom stranom organizovan je rad na razjašnjavanju parametara mirovne operacije“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, u Generalštabu Oružanih snaga Rusije „raspoređena je grupa za vojnu komandu koja će neprestano nadgledati situaciju“.

Ranije su se lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije dogovorili o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Prema ovoj izjavi, borbena dejstva prekinuta su od ponoći 10. novembra, Jermenija i Azerbejdžan se zaustavljaju na zauzetim položajima i moraju da razmene zarobljenike. Osim toga, u Nagorno-Karabahu biće razmeštene ruske mirovne snage.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala