Marš ka Karabahu: U Jermeniju stiglo preko 400 ruskih mirovnjaka /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruski mirovnjaci krenuli iz Jermenije u Nagorno-Karabah, nakon što su u utorak prebačeni u Jermeniju zajedno sa tehnikom i naoružanjem.

U Jermeniju je stiglo više od 400 ruskih mirovnjaka. Nakon istovara, vojska je formirala kolone za marš do odredišnog područja.

„Kako bi bio izveden marš, tehnika i naoružanje su prošli servisiranje i tehničku proveru gotovosti za kretanje u planinskim predelima. Nakon dogovaranja ruta raspoređivanja, ruski mirovnjaci će početi da marširaju do područja u kojima se izvode mirovne misije“, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Predstoji im da pređu više od 250 kilometara.

Po dolasku, mirovnjaci će postaviti osmatračnice duž kontakt linije i Lačinskog koridora.

U Jermeniju je sletelo već 20 aviona Il-76 vojno-transportne avijacije sa oficirima komande ruskih mirovnih snaga i vojnicima jedinica 15. mirovne brigade.

Ranije je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije saopštio da će u Karabah biti poslato najmanje 22 vojno-transportna aviona Il-76 sa mirovnjacima. Mirovni kontingent Rusije u Karabahu će imati 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica opreme. Komanda ruskih mirovnih snaga biće smeštena u području Stepanakerta.

Prekid vatre u Karabahu

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike.

Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci. S tim u vezi, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala