Srpska ambasada: Polaganje venaca u Budvi proglašeno za mešanje u unutrašnje stvari suverene države

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore pozvalo je ambasadora Srbije na razgovor i saopštilo stav da je polaganje venaca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu na Dan primirja grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode su odbacile kao zlonamerne i netačne, a naročito  neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu, saopšteno je iz ambasade Srbije.

Naveli su i da Dan primirja i Pobede u Velikom ratu treba da bude dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i da zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovode u pitanje odložili su planiranu aktivnost polaganja venca.

„Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je ambasada Srbije u Crnoj Gori shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu.

Navode i da na Spomen ploči piše: „pokoljenja djela sude P.P. Njegoš ,na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“.

Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu.

U Budvi se jutros ispred ulaza u Stari grad okupila grupa ljudi sa crnogorskim zastavama i obeležjima s, kako bi sprečili ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi venac na spomen ploču „srpskim oslobodiocima“.

Božović je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova pozvan sinoć kada su mu saopštili da ne odobravaju polaganje venaca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala